Når hjortejakta starter setter noen garn i Raustdvatnet og jakten etter den knallraude røya er i gang. Nå vil noen si at det er ikke noe utfordring å fiske røye etter som di fleste vann er overbefolket av nettopp røye.

_DSC1671       Vel sant nok, men det å finne hvor den rette plassen der "tusenbrødrene" møtes er noe annet. Samt å ta han rett før gytingen starter får da er den finest i fisken og best i smaken.

 

 

Tusenbrødrene

Røya (Salvelinus alpinus) er kjent for å danne såkalte tusenbrødrebestander, det vil si bestander der det overveiende er veldig småfallen fisk. Og derav navnet tusenbrødre. Årsakene til dette er mange, men i hovedsak skyldes det at det er for mange fisker i forhold til tilgjengelig mat i vannet. Grunnen til at det er for mye fisk er enten at det er veldig gode gytemuligheter slik at det blir født veldig mange røyer, eller at det er for lite uttak fra bestanden, av naturlige fiender og av mennesker. 

_DSC1654

20 stk. ga 4 kg på vekta som gjen blir 200 gram pr fisk, perfekt.... størrelse.

Ei røye i gytedrakt er blant de lettest gjenkjennelige fiskene vi har i Norge, med sin knallraude buk og mørke, grønnlige rygg.

 

Størrelse

Ei røye kan bli inntil 8 - 12 kilo, men ei røye på omkring 2-3 kilo regnes som veldig stor. Den røya som mange liker å fiske på isen, er ofte ikke større enn 100 - 200 gram. Og er den størrelsen som passer best i steike pannen.

_DSC1709

Rullet en omgang i mjøl, salt, sitronpepper og et hemmelig krydder...

 

Røya undervurdert

Røya er blant våre beste matfisker. Og er vel blitt undervurdert som god matfisk her lokalt. Mye bygger på myter og feilinformasjon på kombinasjonen fisken og parasitter (mark). Og fisken i Raustadvatnet er ikke et unntak.

  

Røya er dessuten en art som gir god kamp i enden av snøret. Det vanligste fisket etter røye, landet sett under ett, er nok isfiske med røyeblink eller annen isfiskeredskap. Tenker vi tilbake på vinteren som var kunne man ikke få det noe bedre vedr. isfiske forhold.

 

Parasitter

Parasitter er en organisme (snylter) som lever på eller i en annen organisme (vert) og som får sin næring uten å nødvendigvis å hindre vertens normale liv, i stor grad, selv om døden ofte er sluttresultatet.

 _DSC1707   _DSC1706

I venstre bilde kan man se en cyste/kapsel, men etter at man har rensket innmaten så er den et flott stykke mat.

 

Måkemark

Bendelmark såkalt måkemark (Diphyllobothrium dendriticum) er blant den mest vanlige i våre lokale områder og finnes i fisken i Raustadvatnet . Det ser ut som små cyster/kapsler. Klemmer man på disse så tyter det ut en liten flat, hvit, leddete (om man har godt syn) mark. Arten har måken som sluttvert det vil si der de blir kjønnsmodne, mens fisken i dette tilfellet er mellomvert (nr.2) . Før parasittene havner i fisken har de også vært innom små planktoniske krepsdyr, som også da er mellomvert (nr.1).


Måkemakken er vanlig over hele landet. Fisken kan spises om den stekes eller kokes, om den ikke er så infisert at disse kulene også sitter i kjøttet (bukveggen). Da forsvinner gjerne appetitten av seg selv og da er det kanskje greit å la være. Farlig er det dog ikke.

 

Kast aldri!

Du skal aldri kaste fiskeslo fra deg i åpent lende, grav det ned eller kok det før du gir det videre til fugler eller dyr. Da er man med på å bidra til å redusere spredning og syklusen til parasittene.

 

Han finnes! 

Nå er det ikke bare røya som finnes i vannet, det blir ofte en par tre større fisk å få tak på. Så når det er fiske stans i Bondalselva så er fiske i Raustadvatnet et godt alternativt valg for en mye rimeligere penge og du er garantert fangst... for han finnes.... stor ørreten eller Auren han kalles lokalt.

_DSC1684 _DSC1661

Den så trudde at det er kun fantes småfisk i Raustadvannet tar skammelig feil. Og dette skulle vel være et godt nok bevis…… sier Anette Alnes

 

Svar på Fiske Quizen

Trenger ikke å si så mye for bildet gir svaret for di fleste....

_DSC1616  _DSC1617

Puseline vil helst ikke la en slik godbit ligge urørt for lenge. Aure på 2,4 kg, 1,5 kg og 0,6kg ikke noe å si nei takk til det vel.

 

Til slutt

Om enn ikke kan og ønsker å fiske selv er det bare å ta kontakt så skal vi fiske å levere røye til den som måtte ønske det.

_DSC1714

    

God Middag!

Sprøstekt røye i rømme med ny høstede småpoteter og argurk/gulerot salat i eddik dressing.