Her ser dere to tanngarder den enne hører til den som liker fisk meget godt. men hvilken fisk tilhører den andre mon tro?

Fiske Quiz

Det er mangen som liker den,men di fleste foretrekker den i vill tilstand. Det er ikke uvanlig at den blir betegnet som en rovfisk og spiser lett sine egne.

Fisken har vært viktig for norsk matkultur og friluftsliv gjennom århundrer. Fisken er festmat og fisken kan foredles på en rekke måter. Den kan røykes, graves, rakes, saltes, spekes, kokes, stekes, grilles eller tilberedes som sushi (altså serveres rå). De fem første måtene å tilberede fisken på bygger på svært gamle matradisjoner, og må sees i sammenheng med våre forfedres behov for å kunne lagre mat over noen tid. De neste fire tilberedningsmåtene passer best for fisk som skal spises relativt snart. Fisk som skal brukes til sushi må først ha vært dypfrosset, siden ferskt fiskekjøtt ellers kan ha parasitter.

Fisken inneholder mye omega-3-fettsyrer og er rik på de fettløselige vitaminene A og D. Kjøttet er middels fett og rødlig i fargen.

Den er ikke å regne som en anadrome art, den kan bli opptil 50kg. Men det er kun dokumentert med foto en på 31 kg., den ble tatt i tyskland i 1934. Det har blitt rappotert fangst både på 42kg og 51kg.


I den norrøne beskrivelsen av denne fisken står det: Den som rir eller farer fram og tilbake på auren, altså grusbunnen, i gytetiden.

Han er mer vanlig enn dere tror og den er ikke.... ikke en utryddningstruet art.