La det først være sagt; jeg har ingen som helst tilknytning til Sæbø, utover at jeg vel var med min bestefar for å fiske laks noen ganger for mer enn 30 år siden, og at vi ferierte noen dager på Sæbø i sommer. Så det er mer eller mindre tilfeldig at jeg har rotet meg inn på denne portalen. Og jeg er imponert. Både over at man kan drive et slikt nettsted for lokalsamfunnet, og over at det tydeligvis blir aktivt brukt også. Etter å ha lest noen av artiklene om utvikling av sentrum og ny fergekai, fikk jeg lyst å skrive noen kommentarer, uten at jeg skal gjøre meg til talsmann for den gjengse turist av den grunn. Selv om Sæbø vel er et sted man primært skal leve og bo, er vel ikke et innspill sett gjennom turistbriller direkte skadelig for noen.

Vi er en småbarnsfamilie på fem, bosatt i Oslo, men som de siste årene har valgt å feriere ca 4 uker hver sommer på Sunnmøre, som vi opprinnelig kommer fra. Store deler av ferien reiser og bor vi i båt. Vi har vært mange steder rundt om i fjordene og ute i havgapet, og det er en vesentlig forskjell på å ankomme med båt eller bil. Med båt har man en langt kortere radius man kan bevege seg innenfor, slik at det man opplever er stort sett ”sentrum” og sjøfronten. Ofte ser vi at strandkanten er kledd igjen med kaier - gjerne inkludert en falleferdig gammel fergekai - ellers er det gjerne lagt en eller annen vei helt ned i sjøkanten. Derfor blir det som båtturist jeg uttaler meg her.

Sæbø har akkurat de facilitetene som skal til for at i alle fall vi skal trives; ingen souvernirbutikker, men derimot strandsone der barna kan fiske krabber, badestrand, hyggelige mennesker, butikk, bryggeanlegg, mulighet for en middag eller et glass med noe i på hotellet, en kai til å fiske fra, en kolonialbutikk, fin og ærverdig bebyggelse (med noen klare unntak), en sommerstengt skole med lekeplass til barna og ikke minst et bakeri med 7 stoler utenfor. Enkeltvis er ingen av disse forholdene særlig ekstraordinære (med to unntak; skolebollene på Bakeriet og hyggelige mennesker); man skal ikke dra langt for å finne en bedre strand, bedre hotell eller bedre krabbeplass osv. Det er kombinasjonen alle som gjør Sæbø unikt og en attraktiv plass for i alle fall oss.

Jeg har skjønt på debatten her at de foreligger en reguleringsplan for sentrum, og at fergekaien skal flyttes, uten at jeg helt har fått med meg hva som er galt med eksisterende løsninger. Gjelder det skolevei eller trafikksikkerhet, så er antagelig dere allerede blant de 98 % sikreste strekningene. Vi hadde i allefall ingen betenkeligheter med å sende vår 6-åring fra hotellet og bort på bakeriet alene. Veistandard? Halve Europa valfarter jo til vestlandet for nettopp å kjøre på små, smale og kronglete veier. Rask fremkommelighet? Størsteparten av Norges befolkning sitter i kø hver dag og bruker gjerne en time eller mer for å bevege seg noen få kilometer med bil. Hadde jeg vært en despot med uinnskrenket makt og vegvesenet i min klamme hånd, og MÅTTE gjøre fem ting, ville jeg muligens gjort følgende:
•    Latt ferga og 62° Nord byttet plass.
•    Flatet bygget som er mellom 62° Nord og Bellingen og hatt biloppstilling og fergekai der.
•    Flatet mellageret og etablert bord, benker og uteområde på plassen ved gamlehjemmet, som innbyr turister til heller å ta neste ferge.
•    ALDRI vurdert å legge noen vei ned mot sjøen
•    Laget en miljøgate fra hotellet og gjennom hele sentrum

Men det er alltid lett å mene noe for oss som er på gjennomreise. Uansett, dere har et flott sted som dere bør bevare og utvikle på en god måte. Fjell og en isfri fjord som innbyr til fiske og utrolig gode skiforhold vinter og vår, ”Cowboy”- bar på andre siden av fjorden, historisk hotell lenger inne i fjorden, laksefiske i elv og hval i fjorden; alt innenfor en radius på ca 10 - 15 minutter. DET er unikt, det. Ikke ødelegg dette med å ”modernisere” dere til et sted det går 13 av på dusinet.