Man skal ikke klage på at man ikke har for lite allsidighet som hovslager når man skor alt fra 200 gram til 700 tonns tunge skor. Men det er litt rart å tenke på at man sko en hest en dag og neste dag sko man en borerigg. Forskjellen er bare at man trenger litt flere folk og større utstyr ellers er prinsippene mye av det samme.

West Epsilon

Som hesten så må de fleste flyttbare Jack up boreriggene skos om i blant. Alt etter hvilken under lag de skal stå på, hardt eller mykt sjøbunn. Og i den anledning må en Jack up rigg skift sko, det man kaller på fagspråket ” Spudcan ” eller på godt norsk ” truger ”.

Å skifte sko på en hest tar ca. 1-2 timer mens på en rigg tar normalt opptil 14 dager alt etter vær og vind.  

Hva er en Jack up rigg?

Jack up rigg er en type plattform som er mobil og heiser seg opp og ned alt etter som hvilken sjø dybde en skal stå på. Som ofte er dette en borerigg, som kan lett flytte på seg rundt omkring alt etter hvor man trenger å bore etter gass og olje.

Jackup rigg west Epsilon 

West Epsilon.

West Epsilon er en slik jackup rigg og har tre bein på rundt 180 meters høyde. Og kan operere på sjø dybder på inntil 120 meter. Vider så kan den bore nesten ca. 10 000 meter ned i sjøbunnen på letting etter gass og olje. Den har plass til 115 personer som kan bo og jobbe om bord til en vær tid.

 n741083757_352768_8539

Jobber natt som dag, noe tilpassing må til på di 500 kg låsebolten for at den skal sitte godt.

50 mann i sving.

For å skifte sko på West Epsilon krever det at man er 50 mann i sving her av 30 dykkere og man jobber døgnet rund når man først setter i gang operasjonen.  Mye planlegging og koordinering  må til for alt skal gå riktig for seg under di ulike prosessene under montering og demontering av trugene.

trekke utstyr

Et av di mange  "små" verktøyen som en dykker skal jobbe med. En 500 tonns jekk som veier ca. 1.2 tonn.

n741083757_359531_8864

Her nytter det ikke å snike seg unna lørdagsvasken.

Skifter sko undervann.

Før riggen kommer inn til land så ligger di nye skoene lagret på sjøbunnen. Og etter at man har vert å kontrollert at all er som det skal vær, flytter man riggen inn over skoene som skal monteres. Denne operasjonen blir utført  av 4 store slepe båter som manøvrerer riggen på plass i riktig posisjon. Der etter senker man ned leggene til riggen ca 2 meter over trugene. Så går dykkeren ned å kobler på løftewirer  og løfter di en etter en opp under for så å låse og sikre trugene fast i leggene.  Hver enkel sko veier opptil 700 tonn , og har en diameter på 21 meter og ligger rundt en høyde på 6 meter.

 Fig_1-2

 Skissen viser deler av en løfte operasjon.

Så da blir det litt forsjel mellom en hestesko på 200 gram og en rigg sko på 700 tonn skulle man tro. Men like vel så blir prinsippene det samme, man sko etter hvilken under lag man skal bruke hesten og riggen på.   

n837160480_2367834_3764   n837160480_2367894_836

4 store slepebåter holde riggen på plass.   Leggene har en høyde 180 meter.