Det sies at New Zealand og Norge er nokså like. Selv om vi kommer ut omtrent likt med dem hva angår areal og folketall(Norge litt større på begge), er det nok dype fjorder og spektakulære fjell som har gitt grobunn til denne sammenligningen.

_IGP4420b

Mt Rolleston(2275m) med Crow Glacier fra Avalanche Peak(1831m), Arthurs pass. Med litt tåke her så kunne en godt forvekslet dette med tind og bre ved navn Kolås-.

_IGP4462b

Egga mot Mt Bealey(1836m), Arthurs Pass. Dette kunne likegodt vært klyving mot Mohns topp. En nyanseforskjell er kanskje at sola virker å brenne litt sterkere..

dv1       dv3

Fossefall har vi helt sikkert flere av i Norge men vi er garantert dårligere på navn. Dette er Devils Punchbowl, et fossefall på 130m og et steike tøft navn. Et par kilometer nord for dette fossefallet ligger det faktisk at annet fossefall som heter Bridal Vail. Vi har vårt eget "brudeslør" i Geriangerfjorden. Hvem fant på navnet først?

apv

Utsikt over Arthurs Pass Valley. Dalen ligger ca 700moh og er nesten like flott som Bondalen.

_IGP4456b

Hadde jeg lagt denne ut som en fjellquiz på portalen hadde jeg nok fått mange plausible svar på lokale fjell. Dette er imidlertid(med et lite forbehold) Mt Murchison(2408m).

DSC08139b

Elvekrysninger hører liksom med når man er på tur i New Zealand. På denne turen krysset vi Hodder River 76 ganger, på vei inn. Og returen?Du gjettet riktig, nye 76.

DSC08182b

Tapuaenuku (2885m), målet for turen er nådd. 150 elvekrysninger var det absolutt verdt. Toppen minner veldig om Skårasalen, med et langt sisteparti bestående av løs, lagdelt stein. fra venstre: Mt Alarm(2878m), Peter, John, Rob og undertegnede. Tapuaenuku er Maori og betyr "Footsteps of the rainbow".

DSC08172b

Det er på slike plasser en føler seg som Leonardo Di Caprio gjorde frampå Titanics baug.

DSC08169b

Mohnsmassivet har Holtanna. Sørveggen på Tapuaenuku(2885m) sliter også med litt tannverk.

DSC08188b 

På vei mot Mt Alarm(2878m). En fin pinakkel, men like staut som Bladet er den ikke..

DSC08195b

Peter og undertegnede på Mt Alarm (2878m). Baksida var stupbratt med ca 1000 meters fall, ikke ulikt Trollveggen. Forøvrig en skikkelig tind der det såvidt var plass til 2 stykker på toppen. Mt Alarm ble navngitt av selveste Captain Cook.

New Zealand har en hel haug med forskjellige turstier. Det er som oftest turer som går over flere dager med innlagte hyttestopp. Tramping, eller vandring på litt bedre norsk, er veldig populært her. Ikke bare blant Kiwier, men også blant turistene. En presisering er kanskje på sin plass, en kiwi kan være så mangt: New Zealands nasjonalfugl(den vingeløse), en hårete frukt og som i dette tilfellet, en New Zealender.

I Norge har vi DNT sine hytter, New Zealand har DOCs. Uten at jeg har telt hytter tror jeg at antall statseide hytter på New Zealand er mye høyere en hjemme. Dette har sin bakgrunn i hjorten som ble introdusert på øyene. Bestanden kom ut av kontroll og det ble satt opp skuddpremie. Jegere ble også ansatt av staten for å skyte hjort. Disse folkene trengte overnattingsplasser i terrenget da det var langt unna offentlig transport. Et stort hyttenett ble etablert, og disse hyttene fungerer i dag som billige overnattingsplasser for kiwier såvel som turister.

Under følger noen bilder fra "The Nina Track" i Lewis Pass. Hytta i enden av stien var full den dagen vi overnattet, og urfra mengden folk vi møtte på returen, smekkfull dagen etter.

DSC07560b

Ella og Ann Christin på vei opp Nina Valley, Lewis Pass.

DSC07585bDSC07578b

Når en vandrer i 40 graders hete er det kanskje bare en kald øl som slår et friskt elvebad. Bilder fra Nina River, Lewis Pass.

DSC07937b

Isen har formet landskap på New Zealand også, men i mindre grad en hjemme. Bildet viser Franz Josef Glacier på vestkysten av sørøya.

DSC08283b

Østegga mot Phipps Peak (1965m), Arthurs Pass. Egga minner veldig om Ystenesegga til Slingsbys topp, mye løs stein og veldig luftig.

DSC08277b

Fortsatt på østegga. Paul og Chris har akkurat passert cruxet.

DSC08298b

Etter en sjokoladepause beordret av stand-in baron Chris på Phipps Peak fortsetter vi langs egga mot Mt Temple. Som på Sunnmøre ligger det an til raske værforandringer..

DSC08307b

Siste biten opp mot Mt Temple (1913m).

DSC08265b

Som nevnt mye løs/rotten stein på New Zealand. Jeg synes dette bildet viser det ganske godt...

For en turentusiast er New Zealand et fantastisk land. Og det stemmer det jeg har hørt om sammenligningen med Norge. Jeg vet ikke hvordan man sier det på norsk, men på engelsk har de et uttrykk som passer, "Same but different".

Damene kan jeg ikke uttale meg om, men at fjellene i Norge generelt sett er fastere i fisken er det ingen tvil om. Det skulle også bare mangle. New Zealand ligger akkurat på grensen mellom to jordplater og er i stadig endring.

Et par andre ting som tipper over vektskåla er spydgresset og noen andre stikkebusker som er plagsomme for leggene(tips:bruk gamasjer). I Norge har vi selvsagt tistlene, men de er som regel lett å styre unna.

Et nytt, modifisert ordtak for å summere opp..

"Borte veldig,veldig bra, men hjemme best"