16. august pakket Weronica E. Alnes  fra Sjåstaddalen / Bjørke sakene sine og satte kursen mot Østlandet for å oppfylle en av hennes mange drømmer. I dag stor trives hun med det valget hun tok, selv om hun heller ville være hjemme, det var et vanskelig valg. ”Det var litt skummelt å tenke på at jeg skulle bo så langt vekke”.

Hun ville helst jobbe hjemme, men det satte far i huset en stopper for. Han hadde sine klare oppfatninger hva jenta burde gjøre, og ville at hun skulle reise ut i verden å suge til seg kunnskap, ideer  og  inspirasjon som hun senere kunne bygge videre på.

henting av hester

Hester hentes inn for klargjøring og trening.

EI HESTEJENTES DRØM

Weronica har mer eller mindre vokst opp med hester rundt seg og det falt henne ganske naturlig å prøve seg på en utdannelse i den retningen.  Etter 2 år på Gjermundnes videregående skole med naturbruk/hestelinje ble hennes hobby til et yrkesvalg. Og som de fleste hestejenter  drømmer om ble dette til en virkelighet  for ho Weronica. ”Det er litt rart å tenke på at drømmen har blitt til virkelighet”.

P2130025

Weronica trener gårds hingsten "Gråggi" 2 til 3 ganger i uka. 

Nå jobber hun som hestelærling ved Onkels Gård ved Gjøvik i sammen med 3 andre lærlinger innen hest og barneverntjenesten.

P2130029

HVA ER ONKELS GÅRD

Onkels Gård er et profesjonell privat drevet avlastningshjem for barn og ungdommer som treng et trygt sted å bo for kortere eller lengre perioder. Gården er en aktivitetsarena ute i skogen der gårds/stall arbeid inngår i konseptet. Gården har mange forskjellige dyr som en god gammeldags gård hadde før i tida, og på stallen står det 25 hester.  Det er 100 faste brukere tilknyttet gården i tillegg til alle de som kommer i helger og ferier vedr. rideleirer og kursvirksomheter som avholdes ved gården.

P2130054 

Weronica her samen med Hege og Geir Anton Nybråten som står bak Onkels Gård ved Gjøvik.

YES AND NO.

Gjessene på gården er "ektepar", og bære de treffende navnene "Yes" og "No". Her kan man snakke om KJEMPE-EGG - ett egg dekker en hel stekepanne!!! Gjess liker ikke å leve trangt innpå andre fugler - da blir det lett kjegling og småmobbing  og "de sterkeste rett", dvs, Yes og No er overlegne. Dersom de har en dårlig dag, kan de klype! (Noen av de som jobber på stallen fabler om gåsestek...) Om vinteren står de derfor i en liten bås for seg selv, men om sommeren boltrer alle fuglene på gården seg sammen i fuglegården.

yesno

Ekteparet "Yes" og "No" legger store gode egg.

INGEN KONKURANSE MENNESKE

Som en del av læreplanen skal lærlingene i hestefaget delta i ulike stevner og konkurranse. Dette for å kunne tilegne seg erfaring, kunnskap og kompetanse. Det å delta på stevne var ikke noe som Weronica så for seg da hun begynte. Hun har aldri likt å konkurrere om å bli best og har ikke deltatt selv i et stevne før.  Men hun var ikke verre på det, enn  at ho stilte opp på sitt første stevne her i høst og  gikk hen  og vant stevnet  samen lagt med  en 1. plass i sprang, en 4. plass i dressur og en 2. plass feltritt. Nå skulle man tro at en slik bragd ga mer smak. Men ho gjorde ikke det som di fleste ville ha gjort. Nei, stevnene etter på har Weronica kun del tatt i dressur ”dressur må jeg lære mer om, da har jeg jo ikke tid til å delta på de andre disiplinene” sier hun.  Men ho har nå lagt inn en god søknad til å delta i NM for fjordhest i de kommende år vist dette holder seg.

P2130030

Alpakka-hingsten "Anton" deltar gjærne i en spytekonkuranse, men du er garantert til å tape.  

DU store Alpakka

Anton er en ekte Alpakka-hingst, som kom til gården i 2003, da var han bare noen måneder gammel. Uttrykket "Du store Alpakka" er temmelig misvisende, da Anton er egentlig ganske liten!  Hver vår, når han klipper vesle Anton, blir det faktisk hele 2 fulle sekker med alpakka-ull! Ganske utrolig. Alpakka-ulla er verdens dyreste, varmeste og mykeste.  Ulla gir den bort til barnehager o.lign. som kan tove den og lage ting av den! Anton bor samme med sauene Tripp og Trapp, og trives ganske godt med det. Han er en beskjeden herremann som ikke liker folk for nær innpå seg. Det hender han blir med på går tur - et langt følge med onger, bikkjer, sauer, geiter og Anton bortover vegen. Litt av et syn! Det funker kjempebra med Anton bakerst. Blir det for mye onger rett foran han så blir han skikkelig sur og langer ut ei skikkelig spyttklyse. Effektivt for å motvirke tur-sinkere! sies det.

 P2130043

Eselet "Lolita" elsker å spise tobakk vist hun kommer over det.

BOR I NEDLAGT GRENDASKOLE

Lærlingtiden er 2 år og da er det godt å kunne dele husvære med andre, man blir jo ikke rik akkurat av lærlingelønna. Di er fire jenter som bor i den nedlagte grendeskolen som ble ombygget til en bolig for noen år siden.  Jentene innrømmer det er travelt å bo i et stort hus uten foreldrene til å støtte seg på.  Det blir mye å vaske, rydde og ting å holde orden på. Men internat livet har bidratt med litt erfaringer på den fronten, så lister over plikter til den enkelte går på rundgang.  Det hender jo noen ganger at enkelte glemmer men da får man høre det ganske fort.

P2140059

Hver morgen så kommer ekornet "Snapp" for å få seg litt frokost utom Weronicas soverromsvindu.

Uthuset har blitt til en stall for tre hester, som  jentene benytter seg av til sine private hester. Fotballbanen fungerer som ridebane og luftegård.

Jeg spurte:  Blir det ikke mye hest da når dere jobber med det om dagen og i tillegg styrer dere med hest på fritiden? Svaret ble entydig ”Der er en livs stil”. Men gutter da? ”Du, tror du virkelig vi har tida til slikt no…..  Konklusjonen blir vel Hestenonnene  fra Onkels Gård ;)     

 P2130037

Weronica og Gråggi klar for en ride tur i snøfyllte granskogen i Gjøvik traktene.

Man kan vel si at Weronica lever ut en hestejentes drøm bokstavlig talt.

http://www.onkelsgaard.no