De siste årene har jeg hatt stor glede av å benytte meg av spennende og flotte tilbud i forbindelse med Naturfestivalen i Ørsta kommune. Festivalen er et flott tiltak, som har tilbud til barn og gamle, funksjonshemma, turgåere og fjellsportaktive. Jeg antar at det nå planlegges for fullt hvilke tilbud festivalen skal ha i 2009 og hvordan den skal markedsføres. Jeg har derfor lyst til å komme med noen innspill som jeg håper arrangørene kan vurdere.
Utsikten fra Sæbønestua er spektakulær.
Markedsføringen av festivalen avhenger selvfølgelig av hvem som er målgruppen; innbyggere på Sunnmøre eller i landet ellers? Dersom den ønsker å lokke til seg deltakere fra hele landet, bør mer av markedsføringen kanskje bygge på allerede kjente aktiviteter og steder. Saudehornet Rett Opp begynner å bli kjent og trekker til seg mange deltakere. Likeledes er Hjørundfjordens fjellheim med bl a Slogen, Molladalen og Kolåstinden kjente turmål.
I fjorårets informasjon om festivalen var det en oversikt over hvordan man kunne reise for å komme til Ørsta kommune. Der var det bare vist til E 39 i tillegg til flyplassene på Vigra og Hovden. Hvorfor ikke vise til riksvei 655 gjennom Norangsdalen? Norangsdalen er en opplevelse i seg selv, med noen av kommunens viktigste kulturminner. Dalen blir beskrevet og hyllet i magasiner og aviser titt og ofte. Senest ble Lygnstøylvatnet karakterisert som Norges Atlantis i VG 7.januar i år. Dessuten er Øye og Norangsdalen utgangspunkt for i alle fall to av Naturfestivalens toppturer.
Norangsdalen er ikke markedsført i Naturfestivalen. Hvorfor ikke? Spør artikkelforfatteren.
Videre var det på Naturfestivalens lenker til overnatting, bare vist til overnattinger i Ørsta sentrum og nær omegn. Her tar jeg riktignok det forbehold at det er mulig dette er en form for sponsing fra hotellenes side, og at det ikke er flere som har ønsket denne lenken. Men det er gode overnattingssteder også i Hjørundfjorden. To hoteller, flere hytter og campingplasser. Et av hotellene, Union hotell på Øye figurer sågar hver søndag i Dagbladets hotelltest som et av landets beste hoteller. Gratis reklame og markedsføring av Sunnmørsalpene.
Jeg tror festivalen er lite kjent utenfor kjerneområdene. Selv tror jeg ikke jeg hadde fanget den opp hvis jeg ikke hadde slekt og venner i Hjørundfjorden. Er det en ide å invitere medielinja ved Høgskulen i Volda til å delta i markedsføringen? Praktisk erfaring vil mange sikkert sette pris på.
Jeg har dessuten noen tips om andre og nye turer. Jeg forstår at Naturfestivalen samarbeider med lokale lag og organisasjoner, og at flere av turene dermed blir avgjort av hvilke samarbeidspartnere man har.
Linn Wangen Mork, Arnfinn Mork, Ann-Marit Sæbønes, Randi Maud Mork og Anna Marie Mork (framme) på Sæbønestua.
Likevel vil jeg komme med noen utfordringer. Overgangsturen frå Bjørke til Rognestøylen er flott, men hva med flere slike overgangsturer? Det er mange å ta av. Jeg skal bare nevne to: Sæbø – Holen – Nøvedalen – Standal/Standaleidet, og Follestadalen - Romedalen – Nordre Vartdal/Barstadvik. Dette er flotte turer. Hva med å invitere Sæbø Idrettslag og Vartdal Turn & Idrettslag til å arrangere slike turer?
Selv har jeg i mange år drømt om den store rundturen: Hjørundfjorden Rundt. Dette er en tur som kan gjøres på fem til sju dager. Hvor starten skal være, kan diskuteres, om det er Hundeidvik/Solavågen, Sæbø eller Bjørke. Tenk for en opplevelse det vil være for deltakerne å oppleve Molladalen, Kolåstinden/Standaleidet, Nøvedalen, Rognestøylen, Tyssevatnet/Kvitegga/Hornindalsrokken, Jakta, Øye/Skylstad, Patchellhytta/Slogen, Råna, Trandal på en uke. Selvsagt må ruta planlegges nøye, og også være fleksibel med hensyn til været. Noen vil kunne f eks gå deler av den ett år, andre deler ett annet år.
Artikkelforfatteren på Sæbønestua, med utsikt mot Trandal og utover fjorden.
Mange vil også ønske å ta kortere turer. Sæbø Idrettslag har en aktiv trimgruppe som har lette turer nesten hver mandag. Hva med å legge en av disse mandagsturene under Naturfestivalen? Trimgruppa har enkle kveldsturer som kan samle hele familien. Dessuten har Sæbø IL en fjelltrim med mange fine poster. Av forskjellige grunner valgte jeg selv noen av disse turene under festivaluka i fjor, nemlig Sæbønestua, Kvamsedalen, Olavshola og Gunnar-råsa. Godt merka ruter med flott utsikt over Sunnmørsalpene. Jeg tror en skal lete lenge for å finne en så spektakulær utsikt fra en så lett tilgjengelig topp som Sæbønestua.
Som sagt, Naturfestivalen er et flott tiltak som får flere til å nyte Sunnmørsnaturen, og jeg håper disse tankene blir positivt mottatt for å utvikle en allerede flott festival til å bli enda bedre.
Ann-Marit Sæbønes
Tidligere fjellgeit, nå turgåer
Oslo
Kommentarar
Ein treng ikkje vagle på toppane for å nyte naturen i Hjørundfjorden. Steik, kor mykje fint som ligg i dalane og overgangane mellom dalane.
Det er kanskje bra at du har degradert deg sjølv til berre turgåar. Dalegubben med 1 og 1/3 bein er bra du har slutta med. Eg er glad eg slepp å prøve det same!
Ellers vil eg lese opp innlegget ditt på årsmøtet vi skal ha onsdag, takk for ros, eg er stolt på trimgruppa sine vegne.
Dette med Hjørundfjorden rundt kan vi gjerne diskutere og prøve å finne ein måte og arrangere på, kven veit , alt er mulig!
Men ta på alvor det som vert sagt om Sæbø IL sine småturar. Desse er svært viktige, fordi dei inkluderer, og er viktige for folkehelsa.
Eg er vara i styret.
Legg fram ønsker om nye turer til Årsmøtet.
Skriv til Naturfestivalen før Årsmøtet om ønska turer.
Planlagde turer må tidlig på plass då det skal trykkes foldera tidlig i vår.
Eg tar gjerne med meg ideane vist nokon har turer dei vil ta med.
Årsmøtet diskuterer oppsettet på turene og nye turer.
Det ser ut som man slepp vere medlem for å arrangere noko under festivalen dette året.
Årsmøtsak.
Før har det kosta 100 kr å vere medlem.
Hovedsponsor til naturfestivalen håper eg er på plass nå.
Uten gode sponsora så hadde turene blitt dyre.
Perry nemner årsmøtet til Naturfestivalen, er det bestemt ein dato og stad for dette møtet? Isåfall er det mogleg for "utanforståande" som meg feks. å delta på det, i det minste som tilskodar?
Naturfestivalen er heilt klart ein ypperleg sjangse for oss å trekkje folk og merksemd hit, og som Ann-Marit skriv: "Gratis reklame og markedsføring av Sunnmørsalpene"
(Frist for å kome med innspel til saklista er sett til onsdag 7. januar kl 15.00.)
Dette er fristen dei gav opp på mail til meg.
Skriv til
Epost: info@orstainfo.no
dersom dere har idear om turer.
Håvard (far din er vel innkalla då han var turleiar på Bjørkehornet)
Du kan vel vere vikar for han eller følge han.
Eg skal gi deg beskjed eg om tid og sted når eg får epost om det.
Velkommen Håvard.
Vi treng dei unge.
Eg stilte opp som vara.
Har du lyst å vere med i styret Håvard.?
Er som regel vekkreist på ferie i månedsskiftet juli/august og har, sannsynligvis av den grunn, aldri satt meg inn i hva dette arrangementet har å tilby. I dag har jeg vært inne på www.naturfestivalen.no og gått gjennom programmet for 2008. Det er jo utrolig flott og allsidig! Tilrettelagt for de fleste og virkelig noe å tilby folk i en rolig ferietid. En uke det bør være enkelt å være vertskap for tilreisende slekt og venner.
Men Ann-Marit har et poeng i at Hjørundfjorden (og andre områder for den del)i større grad kan inkluderes i festivalprogrammet. Gjennom trimgruppen i Sæbø I.L. har vi blitt gjort kjent med korte og lengre turer av varierende vanskelighetsgrad. Fellesnevneren er at alle turene byr på fantastiske naturopplevelser, enten du velger Gamleveien på Villane, Rampa, eller Gunnarråsa helt til topps.
Det fokuseres mye på ekstremsport og på de alpine mulighetene i Hjørundfjorden, men de fleste foretrekker av forskjellige grunner kortere turer og her er minst like mange muligheter for dem.
Vi er alle innom forskjellige faser i livet og det er flott å kunne ha noe å tilby alle grupper.
I Hjørundfjorden har vi lange tradisjoner når det gjelder turisme, men vi har et potensiale som langt overgår det vi har klart å utnytte hittil.
Med riktig markedsføring og satsing vil vi, dersom vi ønsker det, kunne klare å skape flere arbeidsplasser innen reiseliv i denne delen av kommunen.
Veien gjennom Norangsdalen er en perle og dramatikken der har fasinert meg siden jeg var liten og skulle til Bondalen på besøk. "Atlantis" er fast stoppested når guttene og jeg reiser gjennom dalen, og vi er sjelden alene om å stoppe der.
I tillegg har vi fått en fantastisk forbedret tilgjengelighet ved fastlandsforbindelsen gjennom Eiksundtunnellen og bedre flyruter til Hovden. Om noen få år er også Kvivsvegen klar med de mulighetene det skaper for Storfjorden og kanskje også for flyplassen.
Det har tidligere vist seg å være relativt vanskelig å få reiselivslaget i Ørsta kommune til å se mulighetene i området.
Vi bør nok selv ta initiativ og ikke forvente at andre aktører skal ta kontakt for å invitere oss med.
Om Trimgruppa i Sæbø I.L. nå tar kontakt med naturfestivalen og presenterer mulighetene på denne siden av Bondalseidet vil vi være et godt stykke videre i riktig retning av å utvikle Hjørundfjorden som reisemål.
Råsa rundt Hjørundfjordstranda er forhåpentligvis ikke lagt død?
VERT HALDE
Dato: Tysdag, 10. februar 2009 kl 18.00-20.00
Stad: Kantina på Ørsta Rådhus