De siste årene har jeg hatt stor glede av å benytte meg av spennende og flotte tilbud i forbindelse med Naturfestivalen i Ørsta kommune. Festivalen er et flott tiltak, som har tilbud til barn og gamle, funksjonshemma, turgåere og fjellsportaktive. Jeg antar at det nå planlegges for fullt hvilke tilbud festivalen skal ha i 2009 og hvordan den skal markedsføres. Jeg har derfor lyst til å komme med noen innspill som jeg håper arrangørene kan vurdere.

sabonestua-03

Utsikten fra Sæbønestua er spektakulær.

 

Markedsføringen av festivalen avhenger selvfølgelig av hvem som er målgruppen; innbyggere på Sunnmøre eller i landet ellers? Dersom den ønsker å lokke til seg deltakere fra hele landet, bør mer av markedsføringen kanskje bygge på allerede kjente aktiviteter og steder. Saudehornet Rett Opp begynner å bli kjent og trekker til seg mange deltakere. Likeledes er Hjørundfjordens fjellheim med bl a Slogen, Molladalen og Kolåstinden kjente turmål.

 

I fjorårets informasjon om festivalen var det en oversikt over hvordan man kunne reise for å komme til Ørsta kommune. Der var det bare vist til E 39 i tillegg til flyplassene på Vigra og Hovden. Hvorfor ikke vise til riksvei 655 gjennom Norangsdalen? Norangsdalen er en opplevelse i seg selv, med noen av kommunens viktigste kulturminner. Dalen blir beskrevet og hyllet i magasiner og aviser titt og ofte. Senest ble Lygnstøylvatnet karakterisert som Norges Atlantis i VG 7.januar i år. Dessuten er Øye og Norangsdalen utgangspunkt for i alle fall to av Naturfestivalens toppturer.

Norangsdalen

Norangsdalen er ikke markedsført i Naturfestivalen. Hvorfor ikke? Spør artikkelforfatteren.

 

Videre var det på Naturfestivalens lenker til overnatting, bare vist til overnattinger i Ørsta sentrum og nær omegn. Her tar jeg riktignok det forbehold at det er mulig dette er en form for sponsing fra hotellenes side, og at det ikke er flere som har ønsket denne lenken. Men det er gode overnattingssteder også i Hjørundfjorden. To hoteller, flere hytter og campingplasser. Et av hotellene, Union hotell på Øye figurer sågar hver søndag i Dagbladets hotelltest som et av landets beste hoteller. Gratis reklame og markedsføring av Sunnmørsalpene.

Jeg tror festivalen er lite kjent utenfor kjerneområdene. Selv tror jeg ikke jeg hadde fanget den opp hvis jeg ikke hadde slekt og venner i Hjørundfjorden. Er det en ide å invitere medielinja ved Høgskulen i Volda til å delta i markedsføringen? Praktisk erfaring vil mange sikkert sette pris på.

 

Jeg har dessuten noen tips om andre og nye turer. Jeg forstår at Naturfestivalen samarbeider med lokale lag og organisasjoner, og at flere av turene dermed blir avgjort av hvilke samarbeidspartnere man har.

sabonestua-01

Linn Wangen Mork, Arnfinn Mork, Ann-Marit Sæbønes, Randi Maud Mork og Anna Marie Mork (framme) på Sæbønestua.

Likevel vil jeg komme med noen utfordringer. Overgangsturen frå Bjørke til Rognestøylen er flott, men hva med flere slike overgangsturer? Det er mange å ta av. Jeg skal bare nevne to: Sæbø – Holen – Nøvedalen – Standal/Standaleidet, og Follestadalen - Romedalen – Nordre Vartdal/Barstadvik. Dette er flotte turer. Hva med å invitere Sæbø Idrettslag og Vartdal Turn & Idrettslag til å arrangere slike turer?

Selv har jeg i mange år drømt om den store rundturen: Hjørundfjorden Rundt. Dette er en tur som kan gjøres på fem til sju dager. Hvor starten skal være, kan diskuteres, om det er Hundeidvik/Solavågen, Sæbø eller Bjørke. Tenk for en opplevelse det vil være for deltakerne å oppleve Molladalen, Kolåstinden/Standaleidet, Nøvedalen, Rognestøylen, Tyssevatnet/Kvitegga/Hornindalsrokken, Jakta, Øye/Skylstad, Patchellhytta/Slogen, Råna, Trandal på en uke. Selvsagt må ruta planlegges nøye, og også være fleksibel med hensyn til været. Noen vil kunne f eks gå deler av den ett år, andre deler ett annet år.

sabonestua-05

Artikkelforfatteren på Sæbønestua, med utsikt mot Trandal og utover fjorden.

 

Mange vil også ønske å ta kortere turer. Sæbø Idrettslag har en aktiv trimgruppe som har lette turer nesten hver mandag. Hva med å legge en av disse mandagsturene under Naturfestivalen? Trimgruppa har enkle kveldsturer som kan samle hele familien. Dessuten har Sæbø IL en fjelltrim med mange fine poster. Av forskjellige grunner valgte jeg selv noen av disse turene under festivaluka i fjor, nemlig Sæbønestua, Kvamsedalen, Olavshola og Gunnar-råsa. Godt merka ruter med flott utsikt over Sunnmørsalpene. Jeg tror en skal lete lenge for å finne en så spektakulær utsikt fra en så lett tilgjengelig topp som Sæbønestua.

Som sagt, Naturfestivalen er et flott tiltak som får flere til å nyte Sunnmørsnaturen, og jeg håper disse tankene blir positivt mottatt for å utvikle en allerede flott festival til å bli enda bedre.

 

Ann-Marit Sæbønes

Tidligere fjellgeit, nå turgåer

Oslo