En dag fikk jeg telefon fra en gammal kollega av meg. Hadde ikke hørt fra han på mange år, men forsto det slik at han trengte hjelp med å sette i gang et lag. Fikk en billett til Stockholm og skulle få videre instrukser der.  At jeg skulle ende opp i Yemen, et sterkt troende muslimsk land, hadde jeg ikke forberedt meg på.

PC100001

Hotellinnganen til Sana Sheraton i Yemen

Men så hadde jeg og flere av de andre i reisefølget erfaring i å reise i konfliktfylte områder fra før.  Den kunnskapen kom godt med, for det er ikke helt det samme å reise rundt om som å reise hjem. Her måtte du ta forhåndsregler alltid være våken og forberedt på det meste.

For tiden befinner undertegnede seg i Østen og vil prøve å sende portalen små reportasjer fra denne del av verden. Men på grunn av til dels dårlige nettforbindelser vil reportasjene bli sendt via en i administrasjonen får å kunne bli lagt videre ut på portalen.  Nå vil kanskje mange lure på hvordan og hvorfor jeg har havnet her nede, med det vil etter vert komme fram  som reportasjene kommer. Man kan ikke avsløre alt på en gang.

PC100012 

Solid bomstasjon må til for å ivareta sikkerheten til hotellgjestene.

Yemen et fattig og krigsfullt land.

Landet Yemen er et meget fattig land som har vært i krig og har fortsatt krigstilstander den dag i dag. Men nå er vi vel alle til dels vant med at araberverden kan være en kruttønne. Det er ikke så mange år siden at landet var delt i to. Selv i dag fins det celler og fraksjoner som skaper uroligheter i landet. Som utlending skal du ikke gå aleine uten livvakt eller bevege deg ute om natten. Livvaktene er tungt bevæpnet og man bør alltid ha et minimum av to livvakter når en beveger seg utenom sikkerhetssonene.

PC110024

Livvaktene som følger oss er tungt bevæpnet

Rett før vi kom hit var det gjort et attentatforsøk på den amerikanske ambassaden der det gikk det med 16 personer.  Og siden vi kom har europeere (franskmenn, hollendere og tyrkere)blitt kidnappet. Pirater har kapret skip bare få km fra der vi holder til - skip med mannskap som vi har jobbet i lag med. Det verste er at det er militært sikkerhetspersonell som er i aktiv tjeneste, som blitt tatt for piratvirksomheten. Og det skulle jo si litt om hvor desperate folk i dette landet er.  I dette landet dreier det seg om penger, vi vil nok kalle det korrupsjon.  Her får du hva du betaler for.

 

Som nr 2 i verden.

Det er bare USA som har større våpentettet en Yemen og det er noe å tenke på. Det finnes ingen restriksjoner for hvem som kan kjøpe- og ha våpen i dette landet. Du kan selv gå i en lokal våpenbutikk og kjøpe deg et våpen. For 200 dollar får du deg en brukt pistol, slenger du 500 dollar på disken har du en maskinpistol og legger du til 100 dollar  får du en kasse med 2500 skudd. Kommer du overens med kjøpmannen og har penger, så kan han skaffe det meste.  Men folkene i dette landet er ekstremt fattige så det er kun ytterst få som har råd til å kjøpe seg et våpen - om det skulle være til trøst.

PC090497

 

Spikermatten er ikke laget av vanlig spiker.

Ikke noe vanlig hotellinngang.

Det å gå inn og ut av hotellet er ikke som hjemme, det er en lang og tidkrevende prosess. Men man må se på det som en garanti for din egen sikkerhet bli ivaretatt.  Når vi ankommer blir bilen stoppet, 6 bevæpnede menn står klare og vokter innkjørselen til hotellområdet. Det kommer en vakt som går rundt bilen og stryker over bilen med en tekstilbit.   forsvinner han inn i den ene kontrollboden der han analyserer prøven for å finne ut om det har blitt handtert sprengstoff i-  eller i nærheten av bilen. Er prøven  negativ så kontrolleres passene våre. Deretter åpnes jernbommen, så kjører de ned en fergelignende lem  og vi kan kjøre gjennom til neste bomstasjon.  Underveis til denne bommen så er det fartsdempere som gjør at du må kjøre med sneglefart. Vist ikke du gjør det vil understellet på bilen slå ned i fartsdemperen. Her står det yterligere vakter som kontrollerer og spør hvor vi kommer fra før de åpner bommen og drar vekk spikermattene (ligner mer på spytt en spiker). Når vi kommer til selve inngangen står det ytterligere bevæpnede vakter som fører deg gjennom en metalldetektor og gjennomgår bagasjen. 

 

Kjartan Alnes