Olivensesongen på Kreta varer i ca tre måneder, fra månedskiftet oktober/november. En typisk dag på jobben varer fra 10-1400 etterfulgt av et siesta avbrekk inkludert et dugelig måltid. Det med maten fikk jeg førstehåndserfaring med da jeg ble invitert hjem til min "arbeidsgiver". Andrus, familiens overhode, skuflet mat på tallerken min straks den nærmet seg tom. Jeg prøvde forgjeves å formidle at jeg var mett, men snakket for døve ører. De som har sett "My big, fat, greek wedding" skjønner tegninga. Etter pausen jobber en de siste tre timene før de blir mørkt. Dagens oliveninnhøstning kjøres direkte til fabrikken der "extra virgin" olivenoljen blir laget.

panorama_kissamos

Oliventrær dekker hele området. Dette er Kissamos, helt nord-vest på Kreta

Her på øya har "alle" oliventrær. Forutenom høyfjellsområdene er olivenlundene overalt og det er Kretas desidert største eksportvare. Det er tungt arbeid å få ned olivene da de sitter godt fast, men for ca 20 år siden skjedde det en revolusjon i olivenbransjen, "trevisperen" så dagens lys. Det er en liten motor med et langt stag med 4 rotorer i enden. Rotorbladene er laget av myk plast(gummi) som pisker oliven ned fra grenene.

_IGP3682b

"Trevisperen". Før brukte de kjepper..

Som nevnt har alle oliventrær og hele familien bidrar til innhøstningen. Ungene går rett fra skole til arbeid i marka. Men dette er ikke nok, derfor kommer horder av fortrinnsvis Albanere og Nordafrikanere til øya for å ta del i arbeidet. De er alle ulovelige immigranter, men politiet venter til etter olivensesongen er over til å runde dem opp og kaste dem til sjøs. Litt dobbeltmoral her, men de er altså helt avhengig av dem.

På grunn av en noe laber olivensesong i år har det vært litt kamp om arbeidplassene. Det har ført til noen sammenstøt mellom de to nevnte gruppene. Kanskje ikke så rart når Albanerne tilbyr sine tjenester for 30 euro dagen, så kommer Nordafrikanerne og tilbyr seg for 10 euro dagen. De kunne trengt seg et kurs i forhandlingsteknikk. Jeg skal forresten ikke snakke, da jeg tilbydde meg å jobbe gratis. Jeg tror hverken albanerne eller afrikanerne hadde satt pris på det, så jeg har holdt en lav profil..

Arbeidsdagen starter med å legge ut store nett under trærne som samler opp olivenene. Så er det bare å starte trevisperen og skrelle grenene systematisk.

_IGP3696b_IGP3716b

Når en har gjort seg ferdig med et område, samles olivene fra et nett i en haug der grovparten av smågrener og blad fjernes før olivenene fylles i striesekker. Som en tommelfingerregel gir et oliventre ca 10 liter ferdig olivenolje(ifølge taxisjåføren min som selv har 10 oliventrær).

_IGP3720b

Andrus hepser sammen nedfallet.

_IGP3705b

_IGP3673b

Ikke all oliven brukes til å lage olje. Her har Ella samlet sammen noe til en gresk salat. Disse olivenene må først tilberedes. En kakker først en liten sprekk i hver oliven slik at de lettere tar til seg væske, legger de i litt vann og har i litt salt og kanskje en dasj sitron. Etter 5 dager er de klare.. Sorte oliven tilberedes på en litt annen måte(tar visst ca 20 dager)

_IGP3668b

En skal ikke jobbe seg ihjel. Ann Christin, Mina og Ella stikker innom med banankake og kaffe for en liten pust i bakken. Før de kom hadde vi en minipause med appelsiner fra nabotreet, det blir vanskelig å gå tilbake til appelsiner fra daglivareforretningen etter en slik smaksopplevelse.

Etter mørket har seget på tar vi turen til fabrikken med dagens fangst.

_IGP3730b

Her starter prosessen med råvarene fra sekkene

_IGP3731b

Neste steg er å fjerne blader og smågrener som suges ut øverst i bildet. Deretter tilsettes vann før oliven/vann blandingen kværnes opp.

_IGP3735b

Grøten av oliven og vann kværnes ved bestemte temperaturer.

_IGP3737b

Etter at grøten har kværnet og godgjort seg sendes den videre til en sentrifuge som skiller "extra virgin" oljen (høyre løp) fra restblandingen(litt olje, skal og vann)

_IGP3738b

Etter sentrifugeringen sendes "extra virgin" oljen gjennom et renseannlegg og ned i denne beholderen. Videre går det til en stor tank på på ca 30 tonn, og derfra videre med tankbil.

_IGP3740b

Som på alle arbeidplasser, har arbeiderne på fabrikken også sine frynsegoder, her i form av gratis, pisslunken extra virgin olivenolje. En loffskive dynkes i olje(husk, dette er sunne planteoljer) så strøs litt grovsalt på.

_IGP3743b

Mmm..ferskvare er alltid best.

Ekstra Virgin olivenolje kommer altså fra denne første pressingen av olivenene (restavfallet fra sentrifugebildet over sendes videre til en mere lavkvalitets olje). Det er ikke tillatt med kjemikalietilsetning eller raffinert olje for å kunne bruke labelen "extra virgin". Det er altså ikke bare den første pressingen som gir ordet "Virgin" men også måten det framstilles på.

Om en stund kan dere kanskje kjøpe ei flaske av dette partiet for 300kr literen på Bellingen.