KLIKK PÅ FOTOENE FOR STOR VERSJON 

Jeg starter fra Holen og trasker nokså langt innover Lissjedalen før jeg skrår tilbake mot Keipen. Det er vel det som er den vanlige ruta til Lissjedalshornet. Videre langs i flott egg til toppen. Holehornet er forresten også et navn jeg har hørt i forbindelse med denne toppen, men her på Sunnmøre er det jo vanlig med to navn på fjella. Hva er det mest vanlige navnet i Bondalen?

_IGP2131b

Ruta opp i rødt. Av de mange rennevalgene synes jeg denne var flottest.

Jeg gikk i joggesko helt opp, ikke uten å bli våt på beina selvsagt, men det var mere bart fjell en snøtrasking totalt sett. Sokkeskift var derfor en viktig del av oppakninga.

_IGP2136b

Perfekt vårsnø. Sank ikke igjennom, men løst på toppen.

_IGP2140b

Keipen, 974m.

Første vannstopp tas på Keipen. Jeg bruker litt tid til å suge inn omgivelsene. Denne tassen er et virkelig flott utsiktpunkt..

_IGP2143b

Dette motivet begynner vel å bli en gjenganger, men jeg lar det stå til!

panCb

Bondalen ser grønn og fin ut. Bøndene har nok truffet bra med kunstgjødselblandingen i år

_IGP2137b

Ruta ned "baksida" av Grøtdalstinden(1334m) holder seg forbasket bra!

Egga fra Keipen til toppen, hvor nå den er, er luftig med vedvarende fantastisk utsikt. Vil en ha utsikten til alle sidene holder man seg midt på egga, noe som betyr lett klyving enkelte steder. Klyving kan unngås ved å holde seg litt vest for egga (iallefall fram til varde nummer 3-se lenger ned).

_IGP2148b

Første del av egga fra Keipen mot Lissjedalshornet..

_IGP2149b

Keipen kan sees nede til venstre for egga

Men nå begynner jeg å få problemer. På Keipen står den første varden, så langt er jeg med. Idet egga fra Keipen til toppen begynner å flate ut står varde nummer 2. Er dette Lissjedalshornet(Holehornet). Jeg tror ikke det, egga fortsetter iallefall videre slakt oppover mot varde 3. Varde 3 må indikere toppen tenker jeg idet jeg tusler i vei.

_IGP2152b

Jeg har passert varde 2, varde 3 ligger her rett foran meg. Lissjedalshornet??

_IGP2160b

Etter varde 3 er det bare å sette igjen skia. Her ser vi også varde 2 lenger ned.

Pokker, egga stiger fortsatt etter varde 3. Jeg setter igjen skia og fortsetter langs ei egg som krever litt klyving, og den er fortsatt lett og luftig. Jeg stopper ved en ny topp som for meg ser ut som den høyeste på egga. En siste topp før søkket mot Dalegubben virker å være nokså jevnhøy, men jeg stopper likevel her.

_IGP2158b

Egga videre mot Dalegubben.

Min ferd stoppet oppå denne knausen(bilde over). En hvitdekt knaus bak er nokså jamnhøy. Jeg vet Dalegubben er høyeste toppen bak, men ennå er Lissjedalshornets spydspiss et mysterium for meg. Er det noen som kan hjelpe? Og hva med høyden. Skibibelen til Hagen og Standal skriver "vel 1300meter" . Så rundt i kantene kan man vel ikke være når det er snakk om høyden på et fjell?

Så over til nedkjøringen. Denne gangen skulle det bli en 700-800 høydemeters kontinuerlig nedkjøring. Jeg valgte renna rett under varde 3, slik vist i første bildet. Vil en ha slakkere nedkjøring beveger en seg mot skikjørers venstre. Ennå brattere renner finnes til skikjørers høyre- disse rennene er i tillegg smalere. Renna jeg plukket ut holder knappe 40 grader og var en sann fryd..

Noen menn kjøper seg en muskelbil eller kanskje en kubikkshest når de nærmer seg 50. For Knut Hustad ble det den største telezoomen i dalen. 600mm topp kvalitet sto velplassert på  Årsethaugen og skjøt mot en blendende fjellside. Knut kan kanskje svare på hvor lang avstanden er.

IMGP4901b

Akkurat forlatt varde 3..  (Foto: Knut Hustad)

IMGP4903b

Du ser det ikke på bildet, men jeg smiler:-)(Foto:Knut Hustad)

IMGP4908b

Foto: Knut Hustad

Idet jeg kjører ned langs elva i dalsøkket får jeg nærkontakt med ei av flere ryper. Denne lot meg komme ganske nær. Har forresten merket meg at det er mye ryper i fjellet i år..

_IGP2164b

Fjell- eller lirype?

_IGP2167b

Snø langt ned i Lissjedalen. Dette ble en innerti'er av en tur.

Turdag 27.05.08