Hellefjellet, Salen, Seglet. Kjært barn har mange navn, men boka "Skiturer i Sunnmørsalpene" bruker størst skrift på Hellefjellet, og da blir det slik.

Den nevnte boka beskriver relativt lange ruter til toppen. Disse rutene har også store partier som er lite egnet for morsom skikjøring. Det var derfor ikke noen stor overraskelse at det var skralt med signaturer i trimboka på varden. Kun 3-4 personer har besøkt denne toppen i år, meg inkludert! Ruta beskrevet under er en rak motsetning: Den går direkte til topps og hele nedkjøringen foregår i det jeg vil beskrive som meget morsomt skiterreng.

Følg veien oppover Frølandsdalen nesten til endes og gå 100-150meter til starten av den "Gene Simmons" lange tunga som strekker seg 800-900 høydemeter helt oppå platået like ved varden

rute

"Sørrenna" fra Frølandsdalen til topps (Foto: Knut Hustad)

IMGP4840_(Large)

Zoom av samme renna som over (Foto:Knut Hustad)

Denne turen gikk av stabelen i går (mandag 26 mai 08). Dagen før ba jeg Knut Hustad ta noen bilder av den aktuelle renna og sende dem over. Det så meget forlokkende ut, men været ble ikke av samme kaliber. Det gjorde forresten ikke mye, siden snøforholdene var helt kanon.

DSC06301b

Tuppen av snøtunga i Frølandsdalen. Pilen indikerer varden.

DSC06305b

Halveis oppe i renna. Enden av veien med rundkjøring(!) til høyre i bildet. Korteste vei til snøtunga ca 200meter før rundkjøringa 

DSC06315b

Denne boka holder nok i 50 år til..

Denne renna er slett ikke noe ekstremprosjekt. Hele greia har ei snitthelning på ca 35 grader, mens de øverste 650 høydemeterne holder ei snitthelning på ca 40 grader (kartmåling). Men hvordan helningen føles henger selvfølgelig nøye sammen med snøforholdene. Lørdag morgen rant jeg ned "sørvest" renna fra Middagshornet (1091m). Det var hardt og isete og rundt 40 grader der også. Da likte jeg meg dårlig.. I dag var det som nevnt flotte snøforhold hele veien og det var bare å kose seg.