KLIKK PÅ FOTOENE FOR STOR VERSJON 

Det er selvsagt "Skiturar i Sunnmørsalpene" jeg refererer til i ingressen. Under "vegval" står det en en skal svinge av fra riksveien når en ser skiltet "fjøsmarka". Dette skiltet er ikke å se, men skråveien oppover jordene er lett å få øye på. Jeg avanserer kanskje 100 høydemeter med bilen før snødekket blir for tykt.

_IGP1032b

Store-Toren sett fra Bjørkedalen

Jeg legger i vei. Det er en drøy tur, men på en slik nydelig dag er det bare fint å være ekstra lenge ute i frisk luft. Noen mp3 spiller er helt unødvendig, fuglekvitter følger meg gjennom store deler av ruta. Lenger opp får jeg til og med høre favorittlåten min, fremført av den brilliante steggen. Da snakker vi virkelig musikk!

Når jeg forlater setreveien får jeg god føling med de store snømengdene. Heldigvis falt valget på det breieste skiparet, likevel synker je omlag 20cm. De store snømengdene har også lagt en tung byrde på trærne. Det er som å bevege seg gjennom en eng av kjempeblomkål. 

_IGP0996b

Stakkar liten.. 

_IGP0995b

Bortsett fra skitrakk og fuglekvitter er det helt stille oppover Langedalen..

_IGP0998b

Det har ikke vært for mange slike dager i vinter.

_IGP1001b

Rødt opp, blått ned..

Jeg gikk litt mere til høyre på vei opp sammenlignet med ruta i skiboka, men tidsmessig er det ikke store forskjellen. Selve knollen, som utgjør siste del av ruta, var et spennende innslag. Denne knollen består av en fortopp, så en kort smal passasje, og til slutt ei egg til topps. Toppen er et flatt platå med stupbratte sider. Skiene ble satt igjen på fortoppen.

_IGP1005b

"Knollen" har ei fin-fin helning for ypperlig nedkjøring..

_IGP1004b

Vinden har laget nydelige border. QUIZ 1: Har vinden kommet fra høyre eller venstre?

_IGP1008b

Studerer den smale passasjen fra fortoppen..

_IGP1011b

Store-Toren, 1215 moh

Det er en stund siden jeg har hatt både tid og vær til å kose meg på toppen, men i dag lå alt til rette. Solbærtoddyen ble fisket fram, fremdeles brennhet. En god termos på vinterturer kan ikke undervurderes. Jeg er meget godt fornøyd med min, selv om den ligger et godt stykke unna nivået på termosen til en kollega i Nordsjøen. Han hadde mistet/glemt igjen termosen sin etter en skogstur på senhøsten. På våren, etter snøen hadde smeltet fant han den igjen, og det var fortsatt en god lunk på kaffen. Samme mann skjøt forøvrig en elg som sto på andre sida av elva. I samme skuddet knerta han en 10-kilos laks som hoppet opp i skuddlinja! Kanskje unødvendig å si, men både fisk og elg ble felt og berget.

_IGP1021b

Den trange passasjen(øverst i bildet)sett fra toppen. Viktig å holde god avstand fra skavlene. På vei opp løsnet jeg ut en voksen skavlbit (se midt i bildet)

I likhet med mange andre topper hadde denne også god utsikt.

panst1b

Mot sørvest..

panst2b

Bjørkedalen..

Nedkjøringa var veldig flott fra toppen og helt ned til skoggrensa. Fra skoggrensa ned til setreveien var farten dårlig, men takket være god flyt slapp jeg å bruke stavene.

_IGP1028b

Ensomme skisvinger fra topp til skoggrensa. Partiet ned "Knollen" var naturlig nok det aller morsomste.

Til slutt quizen

quiz

Hvilket fjell er dette?

Turdag: Mandag 3.mars 08