Må det være snø og kuldegrader for å være jul ? 

Som dere ser har jeg levert et bilde av meg som, med de trærne i bak-grunnen, absolutt ikke kan være tatt i Norge. Det ble tatt 14. september i Morondava, nede på vestkysten av Madagaskar. Der var det 31 gr. C i skyggen. To dager seinere var jeg oppe i ca. 1800 meters høyde, i hoved-staden Antananarivo. Ikke så varmt, men godt og herlig varmt  - og 14,5 t. seinere var jeg på rimdekte Gardermoen med 6 grader. Til vinterlig rimfrost fra tropisk varme, altså vinter<>sommer, i samme døgnet.     

På Internett ser jeg at nå mens jeg skriver dette er det meldt at Morondava på julaften skal ha overskyet vær, 29 gr. C. og 90% sjanse for regn. Og vi kan sjøl tenke oss været her hos oss. Folk i Morondava forbereder seg til jul og skal feire den samtidig med oss. Skal vi si at vi får-6 og de +29 grader?      

Begge steder nærmer det seg jul.     

Jeg har aldri forstått hva snø har å gjøre med jul. Jeg har sagt det ofte og mange av dere har hørt meg si det, at jeg kan få julestemning mens jeg jobber i hagen på en fin julidag. For mine guttedagers jul var dette å kjenne angen av nyslått plen og ha nyinntatte georginer og roser i vaser rundt på bordene. Dere vil vel si at jeg er skadet fra barndommen av. OK! Men jeg hadde da jul den gang! Og jammen skal jeg ha det i år også  - i dette været, hva det enn blir. Sammen med dere og dem i Morondava. Med kanskje 35 gradene i forskjell i lufttemperatur.     

Ytre forskjeller forandrer ikke på jule-innholdet, for jul er ikke form, men innhold. Hjørundfjordinger er greie folk, de. Jeg vet det, for jeg har bodd sammen med dere i 5 ½  år. Gasserne er også veldig allright folk. Jeg har bodd sammen med dem i 10 år. Men jule-innholdet er at Gud er glad i gassere og hjørundfjordinger og bryr seg om hvert eksemplar av begge gruppene, og alle har fått julens livgivende gave av den samme giveren. Ser vi det? Og kan vi begripe det? At Gud er så utrolig opptatt av oss, som han har skapt, at han gjorde den innsatsen for oss at han satte inn sin egen sønn i tjeneste for oss. Der er grunnlaget for menneskelig meningsfullt liv. Skaperen og den skapte i samkvem og samtale, bare mulig fordi Jesus kom og gjorde det livsverket som Skaperen hadde satt han til. Julen er en gedigen avdekking av Guds kjærlighet. Jeg håper at vi alle ser det og pleier samkvemmet og fører samtalen med han. Pleier kontakten med Den Allmektige! Og på den måten vokser som menneske og ser meningen med eget liv, på vei mot vårt eget livs mål. 

Eg står og stirer : Gud og mann! Eg kan’kje mett meg skode.Med di eg inkje anna kan, eg berre kviskrar: Nåde!Å, at mi sjel ein avgrunn var og hugen min så djup og klar at femne deg eg kunne! 

Men eitt eg ber og voner visst det unnest meg den ære:At eg min kjære Herre Krist i sjølve meg får bere.Ja, gjer meg du til krybba di, den arme krå du kviler i- du sjølv og all di sæle.        (Paulus Gerhardt / Johannes Smemo)