Freiburg har en historie som går 900 år tilbake, noe gamlebyen den dag i dag bærer preg av. Den indre kjernen av byen har mange smale buede gater med små vannkanaler. Kanalene stammer fra gammelt av, hvor noen fungerte som kloakkavløp og andre som oppbevaring av levende fisk, samt som kraftkilde til møller og lignende. Beliggenheten ved foten av Schwarzwald, og at byen ligger 5 mil fra Sveits og 2 mil fra Alsace i Frankrike, gjør den ideel som utgangspunkt for spennende turer og opplevelser. Ikke minst; Freiburg er den varmeste og mest solrike byen i hele Tyskland!

I denne vakre byen bodde  altså jeg fra juni 2005 til august 2006. Det var kjærligheten som førte meg hit, og snart var jeg i full gang med å lære tysk. Og fru Kari Hame; nå angrer jeg bitter på at jeg ikke fulgte bedre med i tysktimene på Sæbø Ungdomsskule! Det gikk i durch, für, gegen, ohne, um hele dagen. Man er ganske fortapt her nede om man ikke kan tysk, for få snakker engelsk. Klassen jeg gikk i var  ganske sammensatt med studenter fra Ukraina, Japan, Korea, Tunisia, Jordan, Mexico, Polen og Sveits. All undervisning foregikk på tysk, og tro meg; det kan være litt av en utfordring å forstå tyske grammatikkregler når det bare ble forklart på tysk!

Litt Historie:
Etter at huset Zähringer bygde ett slott på Schlossberg i 1091, ble den nå sørlige delen av gamlebyen erklært som en fri markedsby av hertug Barthold III i 1120. Disse markedsrettene,  den flotte beliggenheten og sølvgruvene i Schwartzwald  gjorde at Freiburg snart ble en viktig og innflytelsesrik by. I år 1200 bestemte Berthold V at det skulle bygges en stor katedral, og den ble ferdig allerede i 1513. Katedralen som i dag heter Münster, ble den eneste tyske katedralen som ble ferdig i gotisk stil.

DSC05346

27. November 1944 ble store deler av byen ødelagt i ett flyangrep fra de allierte, men heldigvis ble ikke katedralen  ødelagt. Det har lykkes å bygge opp store deler av gamlebyen, og i dag kan vi se restaurerte hus fra 1300-tallet. På sommerstid er det flott å tusle rundt mellom gamle hus som er dekt av blomsterranker, og innbyggerne setter sin ære i å ha blomsterkasser på utsiden av alle vinduer, og også gjerne på fortauet

Områdene rundt byen er preget av vinmarker så langt øyet kan se. Allerede før romerne introduserte kunsten å kultivere vinranker på denne siden av Alpene, grodde det ville vinranker i Rhin-området. I dag eksisterer det 9 vinregioner i denne delen av Baden-Würrtenberg, fra Tauberfranken i nord, langs Rhinen via Kraichgau,  Breisgau, Kaiserstuhl, Tuneberg og Markgräflerland. En tredjedel av all vinen produsert i Baden-Württenberg er produsert i Kaiserstuhl området, som har det varmeste klimaet i Tyskland. Med ca 15 500 hektar med vinranker er også Baden-Würrtenberg det tredje største vinområdet i Tyskland. Spesielt er hvitvinene som er dyrket på lavabergartene i Kaiserstuhl veldig god.

I september er vindruene modne, og et besøk på en vingård rundt Freiburg er virkelig og  anbefale. Vi fant vår ”egen” vingård i Kaiserstuhl som heter Sasbach, og når vi ønsket påfyll i vinhyllen tok vi turen til en gammel koselig herre som bød på opptil flere prøvesmakinger , både av vin og den lokale spritproduksjonen. Han hadde IKKE gått på samme tyskkurs som meg i alle fall, han pratet en nærmest uforståelig lokal dialekt, men med fingerspråk og mimikk er det utrolig hva man kan klare å formidle;)  I juni hvert år er det vinfestival i byen. Da kommer det lokale produsenter med varene sine for å selge disse på Münster-plass, området rundt katedralen. For 1 Euro i ”inngangspenger” får man et vinglass som man bruker når man besøker de forskjellige vinbodene for en prøvesmaking. DSC04361

I slutten av november hvert år åpner Weinachtmarkt; julemarked. Julemarkedet i Freiburg er ett av regionens flotteste, og i 2005 hadde markedet over 500 000 besøkende, ikke bare fra Tyskland men også fra Sveits, Frankrike og Italia. Her drikker man Glühwein og spiser Bratwürst  (skal tro om pølser er nasjonalretten til tyskerne?) og man kan kjøpe alt man trenger (og ikke trenger) til julefeiringen. Det er vanlig å treffes etter jobb for en Glühwein eller to, men ikke mer enn det!- da får man sukkersjokk! Julemarkedet varer til 23. desember, og de fleste besøker det minst en gang. Er man i Tyskland i førjulstider, ”må” man få med seg ett julemarked eller to, det ligger stor prestisje i å ha ett flott julemarked.

Resten av året er det marked hver dag på Münsterplass. Dette er ”Bondens marked” i storformat. Her selges det blomster, kjøtt, ost, frukt, grønnsaker, krydder, vin og håndverk, og alt er fra lokale produsenter. Det kan være lurt å kikke seg godt om, for det er store variasjoner både i kvalitet og pris. Det er lov å prute, men det kan også by på en liten utfordring da mange snakker en lokal dialekt som det kan være vanskelig å forstå! Nesten alt vi trengte til det daglige hushold ble kjøpt her, for kvaliteten er veldig bra! I denne delen av Tyskland er utvalget veldig sesongpreget. Vi var jo godt vandt fra Norge der vi kan få det vi ønsker av grønnsaker, kjøtt og frukt nesten hele året. I Freiburg? Jo, der er det Feldsalat i februar-mars og asparges i mai…

Våren kommer allerede i begynnelsen av mars. Da blomstrer tusenvis av påskeliljer rundt Seepark (stort parkområde i utkanten av byen med en vakker innsjø), og de japanske kirsebærtrærne står i full blomst. Det er full sommer i mai, og den varer helt til oktober. Noen ganger blir det for varmt for en nordboer når temperaturen stiger opp mot 40 grader, men jeg kan likevel trygt anbefale en tur til denne delen av Tyskland, hvor det er behagelig å tilbringe mesteparten av året, og hvor det finnes flotte opplevelser for hele familien!

Bis bald!- og en God jul og ett Godt nytt år til alle i Hjørundfjorden

Annette Bjørkedal