.....Her kan omgivelsene være offentlige forvaltningsorgan med sine forventninger til måloppnåelse gjennom for eksempel bygdeutviklingsmidler med utspring i jordbruksavtalen til bondeorganisasjonene. Omgivelsene kan også være oss, innbyggerne på begge sider av fjorden i Hjørundfjordregionen. Dersom jeg følger tankegangen videre, er det ved å si at portalen er blitt en betydningsfull faktor i vår regionale identitet, der identiteten er hentet fra før kommunesammenslåingen på 60 – tallet. – Hjørundfjordingen! I en slik sammenheng blir eiendomsfølelsen og stoltheten faktorer som kanskje kommer fram i samme eiendomsfølelse og identifisering til portalen. Dette vil i så bety at den angår oss alle, enten vi vil det eller ikke. Dersom dette skulle ha noe for seg, betyr ”kjørereglene” for portalen mye, for svært mange, uavhengig av deres aktivitet på portalen. Det kan være et tankekors enn så lenge.
(Dette var et utdrag fra en tidligere artikkel jeg har skrevet. Dere finner den under "stolthet og portal" fra tidligere år.)
Kjørereglene har vært deklamert med jevne mellomrom, når debattene har tilspisset seg, som en del av en læringsprosess for oss alle.
Er det andre måter å formidle "kjøreregler" på? Er det noen som har møtt de i andre sammenhenger utenom portalen?
Årsaken til at jeg spør, er at dette er en ny og interessant problemstilling i forhold til styring kontra mobilisering, der mobiliseringsarbeid etter min oppfatning er å drive med mobiliseringsarbeid,og ikke å forsøke å styre grupper eller individer.
Derfor retter jeg spørsmålet til styringsgruppa for Hjørundfjorden Bygdemobilisering. (Jeg er kjent med at styringsgruppa tidligere har uttalt at de ikke lenger har det formelle ansvar for portaldriften.)
Kommentarar
Mykje av det som vert skrive vil om ikkje så mange år få historisk interesse.
Er ikkje potalen eit viktig bidrag for Hjørundfjordingane sin eigen identitet?
Når vi som ikkje har sett ei ordliste på mange tiår vågar å skrive litt, bør fleire ta del.
Dette var ikkje å rekne som kommentar til det som Sverre Magnus skreiv, for det har eg ikkje kompetanse til.
Nettmediet er både skremmande og tiltrekkande, fort gjort å bli såra (garantert bli misforstått) og samtidig fascinert, - ein veit ikkje om ein skal våge, men har god lyst.
Hjørundfjordportalen er av dei meir vellykka, frodig og med mange bidragsytarar, og reportasjar i stjerneklassa.
Men ein portal er ein stor-etar på innlegg, må ha stadig påfyll for å halde koken, for at brukarane ikkje skal begynne å berre gli forbi. Å vere med kostar ein viss umak og investering av energi, som ein etter kvart ikkje er sikker på at ein har så mykje att for. Tunga ut av vindauget. Og internett er ikkje utan vidare "det store" for alle av oss.
Det er også fort gjort å ha store forventningar til ein portal, - kan samanliknast med ein kafe eller pub, ein sosial og populær treffstad for å veksle nokre ord i farten, men ikkje utan vidare det ideelle forumet for grundig debatt.
Her som elles på internett vil ein oppleve fryden og moroa og fellesskapet ved å kommunisere i ein god og trygg nærleik, - som skiftar med hustrige og lange avstandar til andre, alt ein sit att med er ein kald og livlaus glasskjerm. Ingen stad kan du treffe så mange, ingen stad kan du vere så plitt mo aleine d.v.s. einsam.
..og enig i at Portalen er vellykka, men likevel velkomen til fleire også, som Knut R bemerkar.
Er også samd med Kjartan Alnes som tidlegare har foreslått; eit eige diskusjonsforum på Portalen.
Slik at ein slepp eventuelle avsporingar på enkelte artiklar. Kanskje er det då mindre "skremande" å ta steget og skrive på portalen ?
Eller kanskje er det slik at ein helst ynskjer debatt og merksemd på det ein legg inn ?
Eit diskusjonsforum vil uansett være ein ny arena og såleis utvikling av portalen.
Arne Lied hadde en artikkel nylig der også han berører temaet ensomhet, om enn med et annet utgangspunkt. Der han stiller seg selv og oss andre spørsmålet om hvorfor det er så vanskelig å løsrive seg fra TV`n? - for å kunne møte andre mennesker/sambygdinger til sosialt samvær. At akkurat han gjorde det synes jeg var viktig fordi han er en av flere viktige drivkrefter i dalen, som har høstet mye anerkjennelse for at grendahuset eksisterer idag. Videre er det tydelig at han i dag 15 år senere har samme omtanke for bygd og grendahus.
Til Knut R. vil jeg at han etter min mening har helt rett. Undringen over manglende initiativ fra andre til å dele det de har med leserne på portalen er påtagelig. Selv ser jeg et mønster, der vi ikke er så mange som skriver artikler, eller for den saks skyld skriver kommenterer. Hva som er årsaken kan vel være gjenstand for en god og konstruktiv debatt? Noe av disse tankene synes jeg gjenspeiles på en artig måte i kommentarene til Enok. Eller er det vel det å si at Knut R. er rett mann til å undre seg, idet han har skrevet mye god kulturhistorie opp gjennom årene.
Den historisk interessante han viser til, kan være begynnelsen på en ide til noe konkret. Knut Hustad har skrevet noen kilometer med reportasjestoff siden portalens spede begynnelse. Han står vel i en særstilling når det gjelder samtids kulturstoff sett i et historisk perspektiv på portalen. Det kan være at hans arbeid vil bli gitt en større betydning i framtiden enn i dag. Her tenker jeg på det historiske perspektivet Knut R. er inne på. Jeg tror han har et viktig poeng.
For meg er det naturlig å ikke utelate Ragnar Standal og Jarle Walseth der en tar det kulturhistoriske begrep i sin munn, for Hjørundfjorden.
Andre har også skrevet mye bra, med nitid arbeid forut for offentliggjøring på portalen. Det er i det hele tatt veldig mye bra!
Også en stor takk til Perry Bjørke som ha vist et kulturengasjement i mange år før portalen eksisterte, såvel som i den tiden portalen har eksistert.
For oss som bruker portalen, - så gjør den noe med oss, slik Enok forteller meg med sine ord.