I en årrekke har tanken om ulike uteaktiviteter som elverafting  i Skjåstaddalen  pirret nysgjerrigheten. Og hvordan man kunne eventuelt utnytte dette til en aktivitet som trekker folk/turister til bygda. Men først måtte det prøves ut og da var dagen i dag perfekt.P9300091

Erfaring

Selv hadde jeg ingen erfaring med elverafting ut over det jeg hadde sett på tv og film. Men jeg hadde jo kano, god vannfølelse og så var jeg jo en gal ”gammel” mann  av en bygdetulling med et godt hjerte. Trengte vi da noe mer for testen?  

P9300136

Slik ser en gal "gammal" bygdetulling ut.

Saurselva

Elvepartiet som skulle testes ut var Saurselva mellom Raustadvatnet og Saursvatnet, ei strekning på ca. 1000m og høydeforskjell på ca 25m med ett par svinger og to bruer. De første 200 meterne gikk rolig  men med økende fart mot den første brua ved Saure, før det gikk unna og man måtte holde tunga rett i munnen.  Etter som det var til dels høy vannstand i elva måtte man prøve å styre unna elvekanten på grunn av tre som hang utover.

Dårlig odds

Det så lovende ut for at ferden skulle gå bra en stund da halve elva var passert. Men så var de hersens trea som var i veien da. Oddsen talte jo ikke til min fordel verken type farkost og erfaring med slike forhold.  Svingen kom og farten økte, trea låg godt uti elva og kanoen gikk på tværs av elva. Og før jeg visste ordet av det var jeg i elva. Klarte å kave meg opp i kanoen igjen, men før jeg klarte å sette meg opp var det uti igjen og jeg innså at slaget var tapt da man nærmet seg brua ved Nersaure. P9300092

Bergningsoperasjon og Bygdemobilisering

Kanoen stoppet opp og ble hengende i brokaret, kanoføreren fortsatte videre ned på ryggen med foldede hender og nøt ferden videre til Saursvatnet. Mmm, kanskje man heller skulle satse på den type rafting istedenfor, hive seg uti la seg drive nedover. Kanoen ble omtrent brettet rundt brokaret av vannmassene, så det var ikke bare å dra med handemakt for å få den opp.  Bygdemobilisering måtte til, og etter ca 2 timers intens arbeid fikk vi kanoen opp.

P9300116

Skapte liv og røre og blei en erfaring rikere

At hendelsen skapte liv og røre var de 12 -15 tilskuerne enige om.  Og ingen skal komme å si at det ikke skjer noe i bygda med litt galskap. Og ideen har blitt testet ut og gitt oss mye nyttig informasjon og erfaringer å bygge videre på, for framtidig elverafting i Skjåstaddalen.  ;)

 P930