ProgramDato:Tidspunkt:
 Bjørke Kyrkje
- Gudsteneste med konfirmantpresentasjon.
- Etter gudstenesta blir det omvisning og vi får høyre historia til denne flotte kyrkja som har ei unik utsmykning.

Sted: Bjørke kyrkje, Bjørke i Hjørundfjorden
09.09.0711.00-13.00
 Bjørke Bedehus
- Det blir kyrkjekaffi på bedehuset.
- Vi får høyre om historia til huset.

Sted: Bjørke Bedehus, Bjørke i Hjørundfjorden
09.09.0713.00-14.00
 J-Buda
Denne handelsbuda er frå 1901. Omvisning Etter omvisninga i J-Buda kan den som vil gå den gamle kvennhusvegen langs Vikeelva opp til Tua/Tingstova og Haukly(Guiding).

Sted: J-Buda på Bjørke i Hjørundfjorden
09.09.0714.00-15.00
 Tua/Tingstova
Tuestova er ein gamal husmannsplass frå 1869. Her var første postkontoret på Bjørke. Tingstova er frå begynnelsen av 1600.Omvisning

Sted: Tuetunet på Bjørke i Hjørundfjorden
09.09.0714.30-15.30
 Ungdomshuset Haukly
Haukly er lagshuset til Skjåstaddalen Fril. Ungdomslag. Ungdomslaget bygde dette huset i 1953 og det blei ombygd i 1992. Samlingshuset er en viktig sosial møteplass for alle i bygda.
- Kafé og underhaldning.
- Hornmusikk og andre aktiviteter.
- Vi får også høyre om historia til huset.

Sted: Ungdomshuset på Bjørke i Hjørundfjorden

Ordfører Hans Olav Mylkebust har meld i frå at han kjem på besøk.

Hjørundfjord var desverre opptatt denne dagen så båt fekk satt opp.

Kuturminnedagen blir avslutta på Ungdomshuset  ca kl 1800

Les meir om Kulturminnedagen på nettet wwww.kulturminnedagen.no

Følg med i avisene

Vi legg inn meir informasjon her etter kvart.

Alle hjertelig velkomne

Pressemelding frå Norske Lagsbruk:

Pressemelding

 Kulturminnedagen 2007, sundag, 9.september har med fokus på ungdomshus, bedehus og andre private forsamlingshus Dei forma vestlandskulturenDu er aldri langt frå eit ungdomshus, reiser du med bil gjennom vestlandsfylka. Meir enn 50 i Hordaland, og fleire tital både i Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Mange små og tradisjonelle, men og mange store, moderne kulturbygg, i bygd og by. Ein stor del av vestlendingane har, eller har hatt eit forhold til desse bygga. Dei har sett spor i den einskilde og i felleskulturen. Kulturminnedagen er ein del av ”European Heritage Days”.  

Å bygge hus til seg sjølv og familien, synes naturleg. Å bygge hus for ein ide, eit ideal og eit program, er meir krevande. Det skjer framleis, men den ideologiske motiveringa var kan hende meir framtredande i tidlegare tider, når bedehus, fråhaldslosjar og ungdomshus vart reiste på gratis tomter og av tømmer drive fram på dugnad.

Haldis Moren Vesaas skriv om si ”ungdomshustid” i boka ”Ungdomshuset”, Samlaget 1986, - Her er det livat. .. unge gutar med sterke, vakre røyster sto på scena og song  .. var det rart vi var glade i huset.”

Forfattaren Ingvar Moe skriv malande i diktet ”Barre litt …” om livet i ungdomshuset, både under og etter festen.

 

Nye og gamle hus

Det er mange døme på sterk vilje og pågangsmot, både frå farne år og frå moderne tid. Ungdomshuset Dollstun på Sandsøy i Møre og Romsdal vart delvis finansiert ved at fiskarane hadde ei ekstra garnlenkje. Fisken frå den gjekk til ungdomshuset sitt byggefond. Huset vart reist i 1928. Nyare ungdomshus finst mellom anna både i Malmefjorden (Møre og Romsdal) i Bergen (Åsane) og i Stavanger, (BUL)..

 

Åndshall

I Hardanger har fleire av ungdomshusa karakter som kyrkjer med tårn og høge vindauge på langsidene. Desse finst til dømes i Granvin, i Øystese og i Jondal. Dei er teikna av den kjende arkitekten Torgeir Alvsaker på 1920 og 30-talet. Interiøret i dei tradisjonelle ungdomshusa er ofte tradisjonelle med kjøkken og matsal i underetasjen, sal og scene oppe. I nokre av husa finst vakker utsmykning, eit døme er ungdomshuset Skogvang i Aure kommune på Nord-Møre, der et stort måleri med motiv frå soga om Olav Tryggvason prydar veggen over scena.

Men i 2007 er det ikkje historia som tel, men kor brukande husa er til aktivitetar for barn, ungdom og vaksne i dag. Utruleg mange hus er framleis kultursøyler i sine lokalsamfunn.

 

Meir informasjon om ungdomshus i det enkelte fylke på www.ungdom.no og  www.lagsbruk.no, i boka ”Ungdomshuset,. Eit kultursenter i Bygde-Noreg”, Samlaget 1986, Lillian Eltvik Dyrnes, Gunnvor Hals og Jan Kløvstad (red)

Om ungdomshus og andre private forsamlingshus: Forsker og etnolog Grete Swensens doktorgradsarbeid fra 1996: ”Moderne, men avleggs? Foreningers byggevrksomhet i formativt perspektiv 1870 – 1940. Swensen er forsker ved Norsk institutt for kulturminneforsking, NIKU.

Om Norske Lagsbruk