Flyet nødlanda på Stennesrevet under flykampen 16. februar 1945. Flygaren var med ned og brukte gummibåt som flyteredskap. Han vart teken opp av mannskapet på ein av dei tyske båtane som låg i nærleiken og som engelske fly skulle bombe.

Flyvraket på plattingen-1
Messerschmidten teken på land på Iva-plattingen.

  

Ungdommar frå Urke sokna etter flyet og heva det.  Dei tok det på land på Iva-plattingen. Det vart montert ei kran på plattingen for å løfte flyet på plass. Det var så lite skadd at det var fare for at flyet kunne bli sett i stand att, og motstandsfolk frå Ørsta og Bondalen rykte då ut og ramponerte flyet så pass at tyskerane ikkje skulle bli frista til å reparere flyet.

Flyvraket styrbord side -BM ved i cokpit

Bernt M.Håndlykken ved spaken  i cockpiten.

 

Flyet låg slik på plattingen i mange år og var ”leikeplass” for ungane. På det eine biletet er det likevel Bernt M. Håndlykken som sit i cockpiten.

Etter å ha blitt ytterlegare ramponert, vart flyet skubba på sjøen igjen og der ligg det den dag i dag… og dermed skulle det kanskje friste dykkarar.

  

Eg har fått blade i familiealbumet til Erling Abelvik, bror til Nancy Håndlykken. Han var ofte på Urke og besøkte søstra og svogeren Bernt. Erling var ein ivrig fotograf og har solide album med interessanne bilete. Erling bur no på Blindheimsneset og eg trur neppe han har noko imot at fleire får sjå bileta.

 

I samband med Heimkomehelga på Urke 18. - 19. august vert det vandring mellom anna til denne plattingen og bileta skal brukast i samband med dette.

 

Helsing Per Urke