Vel framme på Vartdalssetra kom jeg i prat med ei hyggelig dame. Hun trodde sikkert jeg ikke var riktig vel bevart der jeg langet i vei med ski og sko på sekken mot et fjell uten snø. Kanskje har hun rett også...,

DSC04900rute

Middagshornet i bakgrunnen. Renna på sørsida skjult men inntegnet med rødt. 

..men jeg er nokså sikker på at hun ikke kjente til den sørvendte snørenna som starter rett under toppen.

DSC04733b

Snørenna på sørsiden. Bildet er tatt forrige helg 

Middagshornet kan nås fra både Barstadvik og Nordre Vartdal, men sent på våren er Nordre Vartdal utvilsomt den kjappeste ruta. I dag hadde jeg planlagt å stå ned ei renne på sørsiden av fjellet, og da er det iallefall en lang omvei og starte fra Barstadvik. Jeg vil påstå at selv om en renner ned nordsiden av fjellet, så vil det være kjappest fra Vartdalssetra i Nordre Vartdal. Bildet under viser rutealternativ til topps og ned igjen for både Søre- og Nordre fjellside. 

pan romedalen rute

Oppturen og tilbake turen til Vartdalssetra(til fots) i rødt, nedkjøringsalternativ i blått. I midten av bildet ser vi inn i Romedalen. Bildet er tatt fra Trongegga(959m)

Turen til topps går videre innover Årsetdalen etter sti. Så vinkler en venstre mot nordvestegga som en enkelt følger til topps. Det er bart hele veien opp.

DSC04904

Utsikt over Barstadvik fra midten av Nordvestegga. Jeg har valgt å vise litt hud

DSC04906

Nordvestegga. Masdalskloven bak. Forskjellen på sør-og nord siden er markant.

pan molladalen

Fra Middagshornet er Molladalen brettet ut foran deg. Her fra siste del av nordvestegga

Nedkjøringsalternativ 1 er ned snørenna på sørsiden. Den har en snitthelning på 36-37 grader og faller ca 500 høydemeter før snøen tar slutt. Det er ganske langt, men dette tallet minker jo for hver dag som går.

DSC04921

Renna på sørsiden ser spennende ut, men jeg fikk ikke sjekket snøen.

Nedkjøringsalternativ 2 er ned på nordsiden av fjellet. Denne heller ca 40 grader de første 150 høydemeterene før den flater ut til ca 25 grader ned til 650m. Her slutter selve nedkjøringa, men en fortsetter å skråkjøre mot Storevatnet for en kjapp tilbaketrekning mot Vartdalssetra. Jeg hadde som tidligere nevnt tenkt å renne ned renna på sørsiden, men nordsiden fristet for mye. Denne nedkjøringa vil nok også holde seg en god stund ennå (2 uker??). Føret var knallbra. Hardt med passe mengde styresnø, så en kunne gi så mye gass en hadde nedover.

DSC04915

På toppen med en eksklusivt utsikt.

DSC04931rute

Nedkjøringa på nordsida. Kanonfin

Dette er en relativt kort tur, så hvorfor ikke gå for selve kinderegget. Det innbærer en liten stikker opp til Trongegga (959m) med en nydelig nedkjøring på gode 350 høydemeter. Etter skråkjøringa mot Storevatnet er en veldig kort unna Trongegga.

DSC04941

På vei opp til Trongegga. Åvasstinden (tv) og Fossholtinden i bakgrunnen.

DSC04928rute

Storevatnet ligger som et speil. Nedkjøringa fra Trongegga har et snitt på 30 grader..

DSC04945

Men den øverst snøleppa er atskillig brattere. Heldigvis er den kort.

DSC04949

På 959m, Trongegga. Klokka er 2200 og fargene på himmelen spiller fin musikk

DSC04954

Da er det bare å sette utfor

 DSC04957

Tommelen opp for en ny flott snøside.

DSC04958

Jeg så bra med ryper på turen. Her er ei av de mest husvarme.

Da er det bare å karre seg tilbake til Vartdalssetra, men gå litt østover langs skaret mellom Barstadvik og Nordre Vartdal før en svinger ned og tilbake til setra. Jeg gikk rett over og havnet i trøblete skog i ei bratt side. Tilbaketuren ble derfor litt forsinket, men det ble allikevel en flott avslutning på mai måned. 

pan romedalen2

Panorama Romedalen fra Middagshornet.

Så quizen- Hva heter fjellet på bildet under?

DSC04918b

Ny quiz!

DSC049b

Hva heter dette fjellet da?