I løpet av min korte tid bosatt i Norges flotteste fjellområde har jeg besøkt en god del topper. En ting har alle til felles. Fra hver topp kan jeg se en steil og ekstraordinær vakker tind ved navn Vassdalstinden. Vassdalstinden skiller seg ut fra massene ved at den kan vise seg fra sin beste side enten du står nord, sør, vest eller øst for den, rett og slett et prakteksemplar av et fjell.

DSC04803

Kenneth Nydahl betaler bommen. Legg merke til at prisen gjelder tur-retur!! Vassdalstinden i bakgrunnen(vestsida). Det er nøyaktig 3km til Vallasetra.

Vassdalstinden er nok best å besøke etter snøen har smelta i sida opp til Bukkedalen. Denne sida har mye sleipe gressdekte berg. Her må en tråkke forsiktig både opp og ned, noe Christian (Storvik) kan skrive under på etter en aldri så liten tumletur.

DSC04805

Litt snikreklame må med, men Christian avviser myten om skiinstruktørenes partykultur slik den blir fremstilt i de fantastiske Ski School filmene fra 80-tallet.

Veien opp til Bukkedalen er lettest hvis en følger veien videre fra parkeringsplassen til en ser en sti som fører oppover langs venstresida av bekken. Stien blir noe diffus over skoggrensa, men fortsett på venstre side.

DSC04808

Kenneth og Chistian gikk med joggesko opp til Bukkedalen. Ikke dumt..

I dag traff vi på snøen helt i inngangen til Bukkedalen. Endelig kunne vi spenne på oss skiene. Jeg og Kenneth med randonne utstyr, mens Christian kjører fullt alpinutstyr på Mojo 90 ski. Tungt ja, men desto gøyere ned.

pan3-rute

Panorama Bukkedalen. Dette er den sikreste ruta og vil ikke ta noe lengre tid en rute 4.9 beskrevet i "Skiturer i Sunnmørsalpene".

Turen til topps er som 3 forskjellige etapper. Først til fots bratt opp til Bukkedalen, så slakt på ski til en kommer til punktet på østryggen der knausene begynner å stikke opp av snøen. Til slutt skiene på sekken og trasking til topps langs østryggen. Siste etappe krevde ikke isøks slik forholdene var i dag, men litt hjelp av armene er nødvendig flere plasser. Toppområdet har et kort parti på 100m der helninga går litt over 40 grader. Snitthelning på de drøye 500 høydemeterne ned til Bukkedalen er 35-37 grader.

DSC04827

Midtveis i Bukkedalen. Nedkjøringa fra Vassdalstinden i bakgrunnen. For å bruke cognac terminologien - dette er ei snøside i XO-klassen

DSC04833

Bratt nok for de fleste. Fra venstre; Fred Ingar, Christian og Kenneth.

DSC04844

Her har vi tatt fatt på østryggen. Den breie snøtunga med 40 graders helning holder høy klasse.

DSC04850

Kenneth "Spiderman" Nydahl forserer et enkelt hinder

DSC04860

Vilt terreng. Christian begynner å se enden på slitet.

DSC04837

Undertegnede med Kongen(Kolåstinden) i bakgrunnen.

DSC04865

Siste 50 meterene til topps. Kenneth og Christian virker litt framtunge. Som tidligere alpinist er Kenneth mest vant til å ta heisen opp..

DSC04875

Prinsessa er besteget. Av med fellene og på med skia..

DSC04876

Høyere enn dette kommer en ikke på denne tinden.

DSC04877

Vær smart - bruk hjelm. Begge med G-Sport jakker. Tilfeldig? Neppe..

DSC04882

Kenneth(bildet over og under) har ikke glemt gamle kunster

DSC04884

DSC04887

Fred Ingar(over og under). Se den snøsida - creme de la creme

DSC04888

Ingen kjørebilder av Christian, han er nemlig beæret med en filmsnutt. Klikk på linken under for å se han i aksjon.

http://www.sunnmore.net/div/film_28_05_07.wmv

I forbindelse med X2 i 2006 ble det laget en filmsnutt fra Saudehornet og Vassdalstind. Frikjøring fra Vassdalstind kommer etter ca 1 minutt av den 2 min og 50 sekunder lange filmen. Så hvis en vil se Vassdalstinden fra helikopter, klikk på denne linken

http://www.youtube.com/watch?v=vC0jyC_kFsA

Helt til slutt - quizen

DSC04804b

Hva heter fjellet?