Joda, den er fortsatt regnet som en av de beste lakselvene i verden. Blant annet får den årlig besøk av både Konge og andre storheter. 

 

Altaelva er spesiell, både på grunn av den ville naturen som gir elva et preg av øde og stillhet, spesielt de øverst sonene.

_Scan10007

Canyon i Sautso

 

Videre har den en sterk posisjon som storlakselv, med høy gjennomsnittsvekt

 altalaks

 De som fisker i Altaelva, slipper å dele sonen med andre. Den er leid for et døgn av gangen, to i de øverste sonene. Disse ligger vanskelig tilgjengelig og krever marsjer over fjellet, eller forsering av vanskelige stryk med elvebåt. .Fisket foregår atten timer i døgnet, med 6 timer fredning mellom tolv og seks på dagen.

Et fiskedøgn i elva er etter hvert blitt mye verdt, også for lokalfolket. Da er det stor stemning, mange tar hele familien med. Unger og voksne koser seg. Mye lære, god og dårlig,  har blitt fanget opp over bålet ved elvekanten

docu0048 

Her får oppsynet seg en kopp kaffe, snille gutter har alt i orden. Unggutta følger med.Plassen er snart legendarisk, Nedre Sierra (Ner sjera) 

Perioden fra  første juni fram til Jonsok, er forbehold lokalfolket, med fritt fiske mot en liten sum. Etter det setter kortperidoen inn, korta er fordelt allerede i Mars. Kun lov med fluefiske.

Det fiskes en del fra land, men det aller meste skjer fra båt. Kun en stang i slengen.

  Langstilla natt 

Fin kveldsstemning. Plassen heter Langstilla

En villaks skal passe seg for så mangt 

docu0050 

Denne har nok fått kjenne en båtpropell  

Laksefisket er her som andre plasser viktig for folket, og svært mange vil være med å fange denne tusenårige nordmannen, som er så viktig for bygdene.

Laks langstilla

Liten laks, stor glede

Et fint fiskedøgn i Altaelva går raskt, det kan fort bli lite søvn. Om natta kan det være fint å fiske. Lyst er det også.

åkergjerdet alta

 Idyll klokka to om natta

Vel, det var en liten beretning fra nord. Nå får vi håpe det kommer mye vill-laks inn i Hjørundfjorden i sommer, og at alle finner veien opp i elvene.

Foto Ó