En "pirrende" artikkel med bilder, Knut Arvid! Kan derfor ikke la være å kommentere. Noe som ender opp i en artikkel! Derfor ingressen.... Nasjonalelva Alta er storslagen. Likeledes er laksen i vassdraget det. Av elver med nasjonal status er Alta-elva selvsagt i kategorien "storlakselver." Vesle Bondalselva er blant "smålakselver" som også skal være representert blant de 52 nasjonale laksevassdrag. Energi og Miljøkomiteen på Stortinget fastholder i vedtak 26. april utelukkelsen av Bondalselva og Hjørundfjorden som nasjonalelv/fjord. Likeledes Strandaelva og dermed hele Storfjorden med sine over 20 lakseførende vassdrag. Av de innstilte fjorder/fjordsystem har ingen så mange laks/ørret elver. Endelig skal det bestemmest av Stortinget i slutten av mai. Saka er imidlertid avgjort. Stortingsvedtaket er "sandpåstrøing." Komiteen vektlegger forskjellen mellom de kommuner som vil prioritere oppdrett, og de som ønsker å ivareta villaksen med dens ringvirkninger. Ørsta kommune og Stranda kommune gikk imot nasjonal status for sine elver/fjorder. Sammen med oppdrettsinteresser de eneste høringsinstanser. Dermed var saka enkel for regjeringa. De 2 kommunene sine avgjørelser ble ei gavepakke for pro-oppdrettsinteresser. De øvrige høringsinstanser som ønsket nasjonal status for Bondalselva/Hjørundfjorden var: Fiskeridirektoratet. Møre og Romsdal Fylkeskommune. Sunnmøre Elveigerlag. Bondalen Elveigerlag. Sykkylven kommune. Bellona. Norges Naturvernforbund. Norges Jeger og Fiskerforening. Med flere.
Knut Arvid! Din laks på 17 kg er et flott eksemplar av arten villaks. Statistisk er den økonomisk verdt mer enn 30 ganger så mye som det tilsvarende antal kg oppdrettslaks. Så kommer det opplevelssmessige, som ikke kan målest i penger......! I smålakselva Bondalselva er det (siden jeg begynte å føre statistikk) tatt laks på over 16 kg. Min største er forøvrig 15,7 kg og henger utstoppet på veggen. Mi "barndommens elv" med sine over 15 tonn på det beste. Den beste smålakselva i landet over flere år. Utelukket fra sin rettmessige status! Kriteria for innlemmelse: "Stor, mellomstor og SMÅlaksstamme som det er av nasjonal interesse å ivareta." Basert på fangststatistikk og potensiale for fangst. Det regjeringsnedsatte utvalget (Rieber Mohn) foreslo derfor Bondalselva/Hjørundfjorden som nasjonalelv/fjord. Likeledes Direktoratet for Na.forvaltning i si innstilling til regjeringa. Bordet var dekket. Alt låg til rette. Ørsta kommunestyre ville det ikke slik. Ørsta-elva med terskelfjorden, uegna for oppdrett, ble innlemmet i nasjonalstatus-ordninga i første høring. Uten innvendinger fra noe hold. Et vassdrag som er og har vært Bondalselva sin "lillebror." (Jmfr. statistikk.)
P.S
Angående protestaksjonen mot oppdrett i Hjørundfjorden. (Uavhengig av mine argumenter for nasjonalstatus.)
Protestlister og kommentarer fra enkeltpersoner, lag og organisasjoner, flere enn 800, er oversendt kommuna. Disse er sammenfatta og ligger presentert for de folkevalgte. Når behandlinga av kystsoneplanen finner sted er usikkert. Mange innvendinger/kommentarer til planen er grunnen. I tillegg til at Fylkesmannen nekter å godta planen før en beredskapslan for kommuna er presentert. I mellomtida ligger grensa mot oppdrettslokaliteter (Festøy-Hundeivik) fast. Der skal den også i fremtida ligge! "Føre-var" prinsippet som Ørsta kommune påberoper seg, skal de bli minnet om! Likeledes den unisone protesten mot å åpne Hjørundfjorden for oppdrett!
Kommentarar
Klart det er forkjell på storelvene som Alta, Namsen, orkla mfl. og Bondalselva. Men det er små og mellomelver vi har mest av. Og fisket i slike elver kan gi sterke, gode opplevelser. Hva som er stor fisk er vel relativt. Og ja de genererer omsettning. Villmarksliv har kjørt en artikkelserie om villaks-oppdrettslaks. I siste nummer tar de for seg betydninga for bygdene, anbefalt lesing.
Ingen vet hva som skjer. Men det er vel bred oppfatning av at sjansen for skader øker med antall fisk som står i merder i smale fjorder som Hjørundfjord. Derfor nasjonale fjorder, derfor føre var tenking.
Bondalen og vassdraget er i sin helhet et fantastisk stykke av Norge, med variasjon mellom natur, bosetting og kultur. Måtte det holde seg friskt for alltid. Samme for de andre vassdragene i fjorden. Fangst på 15 tonn i sesongen er imponerende. Fisk på over 15 kilo likeens. Måtte det skje igjen!
Småelvene her omkring var en positiv forsterker når jeg bosatte meg her, og er det enda. Bare vissheten om at de finnes. Selv så kommer jeg til å bruke mer tid i Bondalselva, enn Altaelva i framtida. Har enda begrenset kjennskap. Så vil sikkert snike litt i buskene når veteranene plasserer god-agnet. Det er vel lov?
Min skriving her på portalen ble nok mer omfattende enn tenkt da jeg første gang skrev her på oppfordring. Men det har vært i beste mening.
Dine artikler og innlegg her på portalen er alltid interessante å lese! Fortsett å dele dine erfaringer og kunnskap med oss fiskeinteresserte.
Det gleder meg å lese at du vil fiske mer i Bondalselva. Her ligger spennende opplevelser og venter!
Fiskemåte og teknikk er nok annerledes enn i Alta-elva, men fiskeferdigheter lar seg raskt overføre til andre vassdrags-typer!
Å Følge rutinerte fiskere med argus-øyne, er nok ikke så dumt! Etterhvert tilegnes erfaringer. Og ikke minst. En lærer elva å kjenne!
Laksens stoppesteder endrer seg i takt med vannstanden. Det er noe av det mest interessante, synest jeg. Ingenting er som å fiske på en flomstor elv. Her er utfordringene både å kunne få laksen til å bite, deretter lande den i et kanskje ulendt terreng. Det er utfordrende! Desto mer, jo større laksen er!
I ei elv som Bondalselva er fisket "intenst," en er tett på laksen hele tiden.
Jeg har selv planer om å fiske mer i år enn de tidligere 2-3 åra. Er hyppig spaserende langs elva for å lære å kjenne fiskeplassene. Disse varierer ofte fra år til år p.g.a flom på høsten/vinteren.
Bondalselva sin vannstand er avhengig av enten nedbør eller snøsmelting. I år er det mer enn normalt med snø i fjella. Det skulle tilsi fin vassføring til langt utpå sommeren. Om ikke det blir helt tropesommer!
De fineste hølene er i år som i fjor i midtre/fremre del av elva. Lenger nede er det lengre mellom de gode stoppestedene for laksen. Det betyr at laksen i hovedsak vil gå raskt forbi og vil først stoppe opp rundt Aklestad/Mo og Kvistad/Frøland. Dette gjelder spesielt mellomstor og stor laks. Smålaksen tar det roligere.
Jeg har i alle mine år prøvd å følge med når smolten går ut. Det gir en indikasjon på hva en kan vente seg av innsig av laks det kommende, og de kommende 2 åra. Først går ørreten ut, mens laksungene går ut i hovedsak fra midten av mai til midten av juni. De første observasjonene har jeg gjort.
I fjor og i forfjor spesielt, gikk det ut bra med smolt. (Men langt fra som i gamle dager!) Det skulle tilsi en bra sesong i elva, Spesielt for mellomstor laks. Smålaks blir det mindre av. Slik jeg ser det.
Men her kommer igjen hva som skjer med smolten på vei ut. Hvor mye av den knekkes av lakselusa? Det er "tusenkroner-spørsmålet." For laksinteeresserte er det spenning på mange plan!
Avslutningsvis vil jeg si at en no må bare konstatere fakta. Elv og fjord får ikke nasjonalstatus (Om ikke et "under" skulle skje i Stortinget.) Det må en bare respektere. Selv om jeg personlig beklager det sterkt! Nasjonalstatus ville gi bedre muligheter for å ivareta og bygge opp igjen laks og ørret-stamma i elva.
En får no se framover. Bondalselva vil fremdeles igjen kunne bli ei god lakselv. Om den blir stelt og forvaltet fornuftig.
Det positive for villaksen oppi den dramatiske nedgangen i bestandene, at sjøfisket etter laks så og si er forbudt. Kun de tradisjonelle kilenøtene er tillatt. De få som er igjen av de, vil nok også forsvinne.
Så vil jeg ønske deg, Knut Arvid (og alle andre villaksinteresserte, meg selv inkludert(!) en god og opplevelsesrik laksesesong!
Helge Strand