Knut (Hustad) henter meg i Volda på morgenen tirsdag 6.februar med bilen full av ull og et par ski. I følge han selv blir han ”dratt” med på tur, men jeg kan avsløre at han er minst like ivrig som meg. Etter en liten stopp på Felleskjøpet bærer det rett til Standaleidet. Temperaturmåleren i bilen viser -12ºC.
Fra Standaleidet: Nordre- (til venstre) og Søre Sætretind. Nordre Sætretind er 7m høyere
Knut viser vei. Nordre Sætretind snødekt til venstre
Det er mye løs snø, men øverst ligger et par centimeter tykt fokklag som gjør det litt tyngre å gå. Den som går først fungerer nesten som en isbryter ved polene. Jeg prøver å holde på noen av prinsippene innprentet fra barndommen og lar den eldre garde føre an.
Fantastisk vær! Vi blir badet i sol opp hele Kvanndalen. Det tar brodden av minusgradene.
Fra Kvanndalen går vi opp Insterenna. Den er bratt, brattere en feks siste delen opp til Saudehornet. Cirka 41-42 graders helning. Det skal være tryggest å holde seg på østsida av renna. Men det er ikke praktisk/mulig når en går opp på ski.
På vei opp Insterenna
Hyppig bauting, ikke mange stegene før en må skifte retning
En påkrevd pause over Insterenna. Molladalstindene i bakgrunnen.
Etter Insterenna er unnagjort, går vi østover mot toppen. Vi er nå inne i skyggeområde og det blir fort kaldt.
Siste ryggen mot toppen. Bratt og noe isete.
Skiene får bli med nesten helt opp. Her ca 10 meter under toppen med Kolåstinden i bakgrunnen.
Nå gjenstår bare 10meter før vi er på toppen. Vi har litt småproblemer opp pga løs is. Jeg er lur og går først. Skulle jeg skli har jeg en stor kar under til å ta imot. Alt går nå bra og fjeset mitt er frosset fast i et stort smil på toppen.
Vi fant ingen bok å signere i..
Vi går ned til "leiren" vår 10meter under toppen og tar litt mat og drikke. Kaffen er ennå varm.. imponerende.
God utsikt fra "leirplassen"
Vi hadde egentlig bestemt oss for å ta Børgerenna ned, men etter å ha fått føling med snøen på østsiden av toppområdet gjør vi kuvending og kaster oss ned Fladalen.
Undertegnede ned toppryggen.
Knut i fint driv.
Drømmeføre..
Knut på vei ned. Obligatorisk "spor i snøen" bilde.
En liten quiz. Hva heter fjellet i bakgrunnen?
poff..
Vel nede ved bilen er vi skjønt enige. Det har vært en kjempetur og vinteråpen vei over Standaleidet er en gavepakke til alle skiinteresserte..
Kommentarar
Enig angående nyvinninga med vinteråpen vei!
Svar på quiz'n: Ser ut til å være Langenestinden.
http://www.snoskred.no/default.asp?action=teori
I nynorskordboka står om fonn at det har norrønt opphav og tyder samandriven snømasse, altså noko konstant som ligg, eller det kan vere synonymt med skred og ras.
Om skred står det at det ordet også har norrønt opphav, og tyder masse av stein, jord snø eller liknande som rasar eller har rasa nedover ei skråning, utover eit stup m.v. Det kan også vidareførast til skrede, som tyder eit løp der det går skred. I vårt område er det fleire stader som har nemninga "skreda", m.a. Grønskreda ovanfor Sæbø mot nord.
Blåbretinden, en av de flotteste toppene i Sykkylven. En skitur fra Fet via Ljøsabreen og opp nordryggen fra Vintervindskaret ligger ute på http://www.aast.no/fjellsport.htm
Nordryggen er bratt, isøks terreng, ca 70-80m. Jeg har hørt at folk har gått opp på ski lenger sør på ryggen (mot Skarrabben) og gått tilbake mot toppen, dvs et lite stykke sør for vanligste sommerruta (markert renne). Svaene som gjør en sommeroppgang så langt sør vanskelig skal være langt enklere snødekket. Fra Trandal må være ei flott rute så lenge sola ikke tar tak i nysnøen. Noen går også turen fra Riksheim, laaang adkomst.
Tungremtindane, også lang og slak adkomst fra Riksheim, ikke en typisk topptur med tyngre skiutstyr. Østsida av fjellet ned til Andrevatnet er vel ikke mer enn ca 500m. Mye innsats for lite nedkjøring hvis en starter på Sykkylvssiden. Utsikten der i mot er belønning i massevis.
Fra Hjørundfjordsida kan sikkert en oppgang via Nesdalen være mulig om vinteren. Relativt bratt i øvre del, såvidt jeg husker var det bare et smalt skar som peika seg ut som åpenbar overgang. Nesdalen er forresten ei vekkgjemt perle med ei spesiell og flott egg fra Tungremtindane via Seljeneshornet til Nesstaven.
Tårnet fra Trandal går visst for å være en "høydare" på ski.