Hjørundfjordportalen » Lokalt » Artiklar - Februar 2008 » Ymse

Attende til hovudsida

Artiklar frå Februar 2008 i Ymse

Hilde Muren

27.02.2008

Leik og læring i barnehagen

Her kjem nokre glimt frå barnehagelivet på Sæbø. Eg minner elles om at dei som ønskjer plass i barnehagen vår må søkje innan 1. mars. Søknadsskjema finn de på heimesida til Ørsta kommune.

Les heile

Knut Hustad

27.02.2008

Rask vikar

I M/S "Hjørundfjord" sitt fråvere er det fartsfantomet M/S "Nordic Genesis" som regjerer på Hjørundfjorden...

Les heile

[1 kommentar]

Rune Sæbønes

23.02.2008

Hjørundfjorden i ei ny tid

I dag, laurdag den 23. februar opnar Eiksundsambandet. Om fire år opnar Kvivsvegen. Korleis vil slike prosjekt påverke satsinga i Hjørundfjorden, og er vi budde? Lat oss uansett seie hurra. (Ingressbiletet viser ein entusiastisk Anton Sæbønes (88) på veg over Eiksundbrua. Vegvesen-veteranen sette stor pris på ei spesialomvising han hadde.)

Les heile

[2 kommentarar]

Johannes Halland

22.02.2008

Skileikdag på Bondalseidet

I vinter har Benedicte Aambakk, Vegard Riise og Terje Holen tatt eit emne i skiutdanning på Høgskulen i Volda. Som ein del av utdanninga måtte dei gjennomføre eit praktisk opplegg i skulen. Heldig for oss så vart det Sæbø skule som fekk glede av det dei hadde lært.

Les heile

[2 kommentarar]

Kjell-Johan Aarseth

21.02.2008

Årseth-VM 1985

Jepp, det var den klingande tittelen på ski-arrangementet som gjekk føre seg i bakkane på Årseth for 23 år sidan. Det var i ei tid det faktisk låg snø på markane i februar, men heldigvis ikkje så mykje som i 68... Året før hadde Årseth-OL gjort sitt inntog, og med eit års arrangements-erfaring skulle det no arrangerast skikkeleg! Betre løyper, større premiar og meir deltaking. Og slik vart det.

Les heile

[3 kommentarar]

Ivar Svein Mo

19.02.2008

Ein skjebnens dag den 19.februar 1968 i Sledalen.

I sekstida denne morgonen for 40 år sidan i dag, kom fonna og tok løda med husdyr og stabburet i Sledalen. På garden budde 5 personar. Karl og sonen Einar kom seg opp og fekk oversikt over skadane og Karl tok iveg for å varsle lensmannen i 2,5 meter snø. Han nådde lensmannen fem på halv sju på telefonen, som fekk vidare varsle betjentane i Ørsta. Dette var eit kvarter før fonna tok Rise, og all forbindelse var broten til Bondalen...

Bileta th. er driftsbygninga under utgravinga 1968. Foto A.Hustadnes

Les heile

Knut Riise

19.02.2008

Kl. 6.40, 19. februar 1968

Eg vakna av vinden som ulte og huset som rista. Eg rakk å tenkje at no tek Korsen oss, samtidig som eg heldt hendene kring hovudet. Då traff fonnbreden huset med eit brak.
Eg vart liggande på golvet i restane av senga, og det var kolmørkt og uhyggeleg stille.

Les heile

[4 kommentarar]

Per Urke

18.02.2008

Førti år etter 19. februar 1968

Så har det gått 40 år. Det er nokon som av og til spør: "Kvar var du då president John Kennedy vart skoten?" For meg står det mest like klart: "Kvar var du 19. februar 1968?"
Svaret er ikkje så interessant for andre, men det er svært mange hjørundfjordingar og sunnmøringar som hugsa dagen og dagane etter.
Det er altså 40 år sidan fleire meter djup mjellsnø ikkje lenger kunne haldast fast i mange lier som før var fonntrygge. Om natta og tidleg om morgonen small det: På Langstøyl i Follestaddalen, i Sledalen, på Finnes, i Risegrenda, på Hjorthol i Velledalen, på Stenes, Skår og på Urke.
Dette var ulykkesvinteren med snøras framom nokon - i hugsbar tid, sjøl for dei eldste!

Mitt oppdrag er å skrive om andre stader enn frå Risegrenda. Det må dei mest lokalkjende syte for.

Les heile

Knut Hustad

18.02.2008

Hjørundfjordingar på stjernereise

Av deltakarane frå Ørsta fann vi 3 hjørundfjordingar; alle personar i framskotne posisjonar og sjølvsagt Mercedes-eigarar:

Pasjonert globetrottar Magnar Aklestad, konserndirektør i Kvistad-konsernet – Jostein Kvistad, samt adm.dir. i Strandmann Maskin, Lars Petter Strandmann...

Les heile

[2 kommentarar]

Stig Helset

14.02.2008

Lynghalstinden

Vinterferie, sol og 10 pluss i sentrum. Eit svært variabelt skiføre og utrygge islinjer opnar for kreative prosjekt i februarfjella. Vi satsa på vinterbestigning av Lynghalstinden.


Les heile

[7 kommentarar]

Enok Kippersund

13.02.2008

Mink eller oter?

Her om dagen kom eg til å sjå eit dyr som rett og slett såg ut som det låg og leika seg i sjøen, 30 meter frå land. Eg stod heilt still og dyret kom symjande mot meg, eit lite hovud med blanke stirande augo! Eg stod like still og fekk ei gratisoppvisning i symjing under vatn. - Da eg kom tilbake eit kvarter seinare hadde symjaren gått på land, stoppa og kika på meg no også. Fargen vil eg seie var nærast grå. Halen var kraftig å sjå til, ikkje flat mot underlaget, men på kant, som sideroret på eit fly, eller som sporden på ein fisk. Med det same trudde eg det var ein mink, men er begynt å tvile. Er det vanleg å sjå mink/oter liggje og ha "lystsymjing" så pass langt frå land?

Koss skil ein mellom mink og oter? Har bladd gjennom ein god del foto på Internett, men blir heile tida i tvil

- og så fann eg eit bilete som eg nettlåner frå S. Lie, Høgskolen i Telemark.

Les heile

[14 kommentarar]

Knut Hustad

13.02.2008

På ski over Skårafjella

Me hadde nettop starta på nedkøyringa til Kvamsedalen, då snøen brått losna under beina. Heile Skåraskredene losna og gjekk heilt i Kvamsedalen.... (På foto til høgre ser vi Skårasetra slik ho såg ut først i juni 2007.)

Les heile

[4 kommentarar]

Knut Riise

10.02.2008

Hjort og atter hjort.

Etter ein svært enkel vinter for hjorten skulle ein tru at dei hadde mat nok til skogs. Men dessverre,den har vorte spesialist på rundballar! Det kan koste dyrt med dei mengdene hjort som vart telt opp i går kveld!

Les heile

[7 kommentarar]

Rune Sæbønes

10.02.2008

Miljøvern eller utbygging?

Dei siste dagane har det vore eit stort engasjement kring planane om Skårasalvegen. Kort oppsummert handlar debatten om kvar grensegangen om næringslivssatsing og naturvern skal vere. Og om naturvern også er næringslivssatsing. Dei siste tretti åra har etter mi meining vist at grundige analysar er naudsynte, for no er villaksen snart raudliste-registrert...

Les heile

[15 kommentarar]

Rune Sæbønes

10.02.2008

Sæbø IL - jubileumsutstilling

Sæbø IL planlegg å ha ei jubileumsutstilling under Hjørundfjorddagane 7. og 8. juni i år. Idrettslaget er 75 år i år, og blant fleire jubileumsarrangement, er Hjørundfjorddagane peika ut til å vere staden for å vise soga til laget med bilete og gjenstandar. Då treng Sæbø IL folket si hjelp.

Les heile

[1 kommentar]

Enok Kippersund

02.02.2008

Februarsol

Enda får vi ikkje sola, her inst i fjorden og nedst i dalen, her på Notabreidsla, men med nysnø i "veggen" over Finnes-stranda, får vi på slik ein soldag eit gjenskin. Naustvegger (og folk også) blir nesten blenda av lysflaumen, og grin mot himmel og snø, - men grinet er eit smil! Om ei veke eller så, så har vi sola her!

Les heile

[1 kommentar]

Perry Bjørke

02.02.2008

Bjørke før og nå.

Stilt er det på Bjørke
Møteplassene der man før traff folk og der man fekk seg en prat med andre er vekk.
Stilt er det på skuleplassen også.Les heile

[5 kommentarar]