Turdag 7.jan 2010
Alle foto hvis ikke annet spesifisert: Knut Hustad, Fred Somby
Det er minus 26 grader ved starten ned i Follestaddalen. Snøen er like tørr som vellagret ved idet vi knirker oss oppover mot dagens utvalgte, Rotbergshornet på 850meter. Dette fjellet er kanskje ikke så godt kjent, men ligger altså mellom Årsæterhornet og Sandhornet i Follestaddalen. Toppflanken vendt mot sør holder ca 25grader. Med fjonlett snø, og rikelig av det, bestemmer en farten selv.
Rotbergshornet. Som sporene viser, opp helt til venstre ned til høyre. Mot øst(videre høyre) er den brattere(og skredutsatt)
Trond Haugland og Knut Hustad helt i starten. Ikke vanskelig å se at det er kaldt!
Vi ble fort varm i trøya etter å ha innhentet sola. Saudehornet til høyre.
Knut med 50 meter til toppen
Denne sjarmerende toppen ligger strategisk plassert rett ved to av de fineste fjellene på Sunnmøre. Vassdalstinden og Kjerringa troner stolt i mot oss.
Ei sabla flott Kjerring! En luta Knut speider nok etter en sjokoladebit over kameraveska.
Prinsessa(Vassdalstinden). Quiz: Hva heter den lille toppen på egga helt til venstre for Vassdalstinden?
Da er det bare å sette utfor.
Vel nede i den iskalde dalbunnen drar jeg inn snørra etter en strålende tur. Det river godt i nesa..
Under følger 2 bilder fra Sandhornet 2 dager før.
Foto: Trond Haugland
Jeg vet Christer i Sunalp er streng med begrepet, men dette kan iallefall kalles pudder!
Som de fleste nok har fått med seg er det stor skredfare i fjellet. Lokalavisene hadde flere artikler på torsdag og i fjellene over Ørsta ser en nesten ikke annet en sider der skred har blitt utløst
Kirketinden. I høyre kant ser vi også litt av skred fra Engesethornet. (foto: Trond Haugland
Fra Nivaneryggen og helt bort til Vardehornet. På andre siden av ryggen er det også gått flere skred.
Andre sider der skred er utløst er Nonshornet, Vassdalstinden(se bilde høyere opp) med flere. Svein Myhre har startet et prøveprosjekt der han tar imot føremeldinger som videre oppdateres fortløpende på siden hans, fjellinordvest.no. Dess flere som sender inn meldinger dess bedre blir siden, så til dere som ikke gidder eller vil skrive artikkel om turer, så skriv gjerne en kort melding til Svein Myhre slik at andre kan nyte godt av det. Fører rapportene ligger her
Kommentarar
http://www.follestaddalen.net/Romedalen-GuFo/Langstoylfonna-68.jpg
Eg kan ikkje gjere anna enn å anbefale deg at du går denne turen vi gjekk - i våre spor - så snart du meiner at skredfaren tillet det. (Det skal visst ikkje kome snø på ei god stund) Truleg vil du då oppdage at fonnfaren du nemner denne torsdagen slett ikkje var reell. Det kan også nemnast at det var eg som starta å renne ned først. Eg oppdaga då at det var såpass lite snø at eg tok nedpå stein med eine skia . Difor stoppa eg etter ca. 50 m og ropte opp til Fred Ingar om lite snø. Då fonna gjekk i 68 var her sikkert minst 2 m snø.
Heilt til slutt nemner eg at i dag såg eg frå kjøkenvindauget at to skiløparar hadde gått opp til ein stad mellom Keipen og Lisjedalshornet. Dei hadde så køyrt ned derifrå. Dette er eit område som er langt brattare enn det området Fred Ingar og eg var i på torsdag. Burde eg så kritisere desse i sterke ordelag fordi dei rann i eit snøskredutsett område? Sjølvsagt ikkje - det var heilt sikkert dei to som var på staden som kunne gjere den beste vurderinga av skredfaren.
Er det ikkje lov å kritisere folk som ein meiner tek unødige sjansar i fjellet?
Er dette ein portalregel eller ein teit uskreven regel blant skifolk?
Når eg skriv som eg gjer i min kommentar til Håvard så er det fordi kritikken hans er meiningslaus i all den dag han tydelegvis ikkje har gått på ski er no - eller tidlegare. Fred Ingar og eg gjekk ikkje i bratt område (dei fleste stadar godt under 30 grader - ingen stad over 30 grader) sist torsdag. Skigåarar må gjerne kome med kritikk av kvarandre - både her på portalen og andre stadar - men er området lite bratt bør kritikaren i det minste ha ein viss kjennskap til staden og snøforholda.
Eg bur rett under fjellet og har vore der fleire gongar.
Mi vurdering når det gjeld skredfare er at vi framleis har faregrad 3 - markert. Turen de valde opp på Grøthornet er heilt klart bratt nok til at skred kan løsne, (det viser biletet til Torill frå 1968) 30 - 34gr ein del stadar på veg opp og over 36 nokre plassar der de valgte å køyre ned. Dette er målingar gjort på kartdata.
Eg meiner at det er opp til kvar enkelt turgåar å vurdere om det er trygt å gå på tur eller ikkje, men når turar i fjellet er i sider på over 30 grader, med skredfaregrad 3 og med lagdelt snø er det etter mi meining ikkje nødvendig å legge det ut som ein skrytetur på ei offentlig side. Dette var vel også hovudpoenget i Håvard sitt innlegg.
I denne konkrete saka tek eg ikkje det minste sjølvkritikk. Men i ettertid har eg teke sjølvkritikk på andre stadar eg har gått, men sjølv ein 50-åring kan lære....
Likevel meiner eg at vi med denne diskusjonen er med på å gjere svært mange unødvendig redde for å gå turar i fjella våre - og ikkje minst nære pårørande. Eller meiner Jan Peder Hoggen at vi berre skal gløyme 30-graders regelen sjølv om faregraden "berre" er 3 (På ein skala frå 1-5)?
Og heilt til slutt: Den der "Skrytetur på ei offentleg side" synest eg du kunne ha spart deg for, Jan Peder Hoggen.
Kaldt vær er å foretrekke etter snøfall Håvard (du spør i kommentaren din), slik vi har hatt det, kalde snøkrystaller er mer stabile enn varme. Snøfall på stabilt underlag etterfulgt av kulde gir stabile gode skiforhold. Det er slike forhold vi vil ha. Problemet nå er at før siste snøfall lå det litt snø i fjellet under en lengre kald periode uten særlig nedbør, det dannet seg da is og rim. Snøfall på rim er ikke bra, det gir et svakt lag, godt over en halv meter er mye vekt som bryter rimlaget. Derav mye drønn i snøen de siste 10-12 dagene. Snøen glir også ut på isunderlaget når det er is, kanskje det var slik den observerte sprekken hadde oppstått?
Noe annet en skal være oppmerksom på nå er at kuldeperioden vil svekke snøen. Det er lite/ingen snø under siste snøfall, jordvarmen kommer da godt til. Fuktigheten trekker nedenfra og opp i snøen og omdanner snøkrystallene slik at de binder dårligere og dårligere (sukkersnø). En slik kuldeperiode i mars 2006 ga vedvarende svake snølag utover våren, husker den spesielt godt pga et skred som gikk i renna ovenfor Patchellhytta mot "Tinden", på "stabil vårsnø".
Og quiz'n..?
Det kan føre til at 2010 vert eit år med trasige minne.
Eg har merka meg spora ned frå Lissjedalshornet. Eg er glad for at det gjekk vel!
Alternativa er då så mange for dei som ynskjer å gå trygt.
Zoomer man seg ned på Rotebergshornet ser man at deler av ruta er over 30 grader, også over skogen. Jeg regner likevel med at turfølget kan vurdere skredfaren selv, og skal ikke fordømme noen. Syntes derimot veivalget på bildet fra Høgsvora fjellinordvest er relativt hårreisende.
Den linken til Åsmund er veldig fin. Rødt viser 30-55 grader, gult 27-30 grader. Flanken fra toppen er ikke farget rød, men lyserød, altså en "touch and go" mellom rød og gul(som stemmer bra med utregningen gjort av profilen sett fra sandhornet). Ruta vi gikk opp(se sporene på bilde) følger den ruta en ville tegne opp selv på skredkartet som den med minst helning. En forskjell fra 1968 er at det er plantet en armada med Grantrær i skogsbeltet. I skogen er det veldig kupert, noe som vil bidra til rød farge. Ved laging av et slikt kart vil en også helle mot en konservativ modell.