Turdag, 1 mai 2009

Veien fra Trandal til Nes er i god stand i skaper ingen problemer med mindre du kjører den nye bilen til Koenigsegg. Ruta går opp Nesdalen på en nydelig sti, se flere detaljer her.

Når det gjelder høyden på Trandalhatten er jeg veldig usikker. Kultgjenstanden "Hjørundfjord T-skjorta" markerer 1220m, men på kartet ser det ut til at toppen merket 1220m er lengere nord på egga. Post en kommentar hvis du vet noe.

_IGP4933b

Hatten kneiser stolt over Trandal. Bilde tatt fra ferga.

_IGP5126b

Knut Hustad på vei opp Nesdalen. Snøgrensa la vel på 600-700m. Langnestinden (standalhornet) rager høyest på andre siden av fjorden.

_IGP5134b

Selv om Nesdalen kanskje er litt flat for skikjøring er den vakker å bevege seg i. Knut har flyttet 12 kg fra sekken til beina.

_IGP5139b

Vi er på vei mot Tungremtindane.. Rødstreken tas etterpå.

Nordvestrenna som er avbildet over vil egne seg for ski en god stund framover. Selv om en må gå et stykke på beina for å komme til snøen er den absolutt å anbefale. Sida/renna er stort sett rundt 35 grader i 600 høydemeter ren fryd. Turen opp skogen går som en lek på en autostrada av moll og stein.

_IGP5171b

Toppflanken til Trandalhatten.Skiene kan tas til topps. Våryr Standal i bakgrunnen.

_IGP5173b

Trandal fra Hatten. Som en ser kan en kjøre langt oppover setreveien for de som vil ta turen til Blåbretind, Tårnet, Skarabben eller andre fjell i området.

Det har vært mange påstander om ulike fjell som alle gir den beste utsikten over Hjørundfjorden. Det kan fastslås at det er mange gode kandidater og folk har ulike oppfatninger, men Trandalhatten bør være med i dette fine selskapet.

_IGP5175b

Fin fjord, flotte fjell og sliten mann.

_IGP5176b

På hattens varde står det et kors. En flott minneplass, men hvem er det til minne om?

Trandalhatten byr altså på en nydelig nedkjøring mot nordvest. Utsikten fra toppen er upåklagelig og stien opp skogen så god at du knapt merker tyngden av sekken. Jeg tar av meg hatten for Hatten..

Skarabben- 1459m - Renne mot nord-nordvest

Turdag, 26 april 2009

Start fra Trandalssetra og gå i retning Blåbretinden. Når en først ser Skarabben stikke opp over den første høyden ser egga ut som ryggen til en Stegosaurus.

_IGP4946b

Renna er ca 40 grader i starten, så avtar den til 35 før den ender ut i dalsida.

_IGP4954b

Olav og Ronny (Haugen) stabber oppover renna med humøret på topp!

_IGP4955b

Ok, humøret var atskillig bedre i toppen av renna. Blåbretinden bak.

_IGP4953b

Morsomt isøksterreng fra øverst i renna til høyeste toppen, men pass på hengskavlene mot sør.

_IGP4957b

Ser en godt etter finner en to blad Haugen i toppen av renna.

Tårnet - 1338m - Sørvendt renne

Turdag, 26 april 2009

_IGP4948b

Sørvendt renne ned fra Tårnet. En ypperlig måte å komme seg ned på.

_IGP4959b

Toppvarden på Tårnet. Ingen unnskyldning for ikke å ta med skiene helt opp.

Det som gjør denne renna så bra er at en får en jevnt bratt helning helt fra starten til en ender opp med sure lår helt nede i setreområdet. Øverst kan den minne om Jønshornrenna og er veldig smal med ca 40 grader. Etterhvert utvider renna seg til å bli ei brei, flott side med helning på 30-35 grader. Den er som nevnt sørvendt og er ikke den nedkjøringen som holder lengst utover våren. Se også Håvard Myklebust sin flotte artikkel fra Tårnet her.