KLIKK PÅ FOTOENE FOR STOR VERSJON 

Vartdal skitrekk er stengt for sesongen, men jeg kunne spenne på skiene ca midt i bakken. Ruta ble fulgt noenlunde rett opp skogen og "kulen" der rødstreken slutter i bilde to under. Pilen markerer toppen. Med slike klarværsdager der temperaturen synker under null om natten er det ofte hardt tidlig på dagen. Jeg startet 10:00 og sola hadde ennå ikke fått skikkelig tak i denne sørvendte sida. Siste del av skogområdet og helt til en bikker over kulen på vei opp er det ganske bratt, og stegjerna kunne godt ha vært med.

_IGP1408b

Rute til topps..

_IGP1432b

Ruta sett fra Vartdal skisenter. Terrenget over "kulen" er enkelt helt opp.

_IGP1412b

Skiene passer best på sekken når det er hardt og bratt. Tryhornet rager høyest bak (1303m)

panvartdal

Vartdal i all sin prakt. Sjekk de fine østvendte sidene ned fra Bergehornet(1024m, lengst mot fjorden) og Levandehornet (917m)

Når en runder "kulen" faller helningen og en kan styre rett mot toppen uten å traversere. For nedkjøringen sin del, kan en i stor grad velge helning. Ned i skåla (se skyggeparti i de neste 2 bildene) er det bratt. Det er ennå brattere å kjøre rennene på "baksida" av toppen. Disse rennene finner man bare 20-30meter bak toppen i retning ryggen som fortsetter videre til Åvasstinden.

_IGP1413b

Store fine flater.  Toppen i sikte..

_IGP1419b

Fra steinene foran var det 20-30cm tørrsnø til topps.

_IGP1425b

Favorittfjellet til venstre. QUIZ 1: Hva heter det?

pan2fos

Panorama fra Fossholtinden.  Bedre lunsjplass en dette skal en lete lenge etter.               QUIZ 2: Hva heter det høyeste fjellet som vises i dette bildet?

_IGP1430b

Nydelig føre i det øverste partiet. Deretter hardt nesten ned til skoggrensa, der sola hadde tatt knekken på skorpa.

Hovedquiz: hvilket fjell er avbildet under?

quiz

Turdag 17.april 2008

Inn bakdøra og opp stedet der sola aldri skinner (fra arkivet)

Jeg tar med noen bilder fra en spennende tur jeg gikk 10.juni 2007, som et forslag til en ekstremt fin rundtur senere på våren. En bil parkeres innerst i Vartdal og neste kjøres opp til Vartdalssetra i Nordre Vartdal. Turen går opp ei bratt renne med ca 50 graders snitthelning. Siden renna er nordvendt og skjermet mellom høye klipper på begge sider, er det hardt her. Isøks og stegjern må benyttes. Å kjøre på ski ned her er ikke å anbefale. Da jeg tok denne turen rant jeg ned ei renne lenger vest.

DSC05244rDSC05266r

Renna opp nordsida til Fossholtinden, og en "closeup" fra inni renna.

pan topp av renne nordsiden

Toppen av renna/kløfta. Utsikt nordover

Renna slutter brått. fra 50 grader til helt flatt med en portal mot Tryhornet og andre flotte fjell. Tårene triller ved synet..

DSC05290r

Portalen mot sør. Slitet/koset opp er allerede glemt.

Vil en prøve denne ruta med retur tilbake til Vartdalssetra er veien jeg tok en grei løsning. Ca 40 graders helning på det meste ned renna inntegnet lenger til høyre. For nedkjøring på andre sida(sørsida) så er rennene 20-30meter øst for fossholtinden det beste alternativet sent på våren. 10.juni i fjor var disse ennå i fin stand. Jeg tipper de er litt under 40 grader. Rennene starter  rett ned på motsatt side fra der rødstreken i bildet slutter.

DSC05306rute

Rødt opp, blått ned..

DSC05303b

Fint vårføre. Dette var altså 10.juni 2007